Ida Prester najavljuje promociju svog prvog solo albuma u Tvornici kulture

Ida Prester

Ida Prester, jedinstvena pojava u glazbenom svijetu, najavljuje promociju svog prvog solo albuma ”Sad” i veliku proslavu svog rođendana s čitavom Tvornicom. Njezina specifična estetika, beskrajna pozitiva, britki i angažirani tekstovi te čudesne plesne melodije napravit će veliki šljokičasti party u petak, 22. ožujka 2024. godine.

 

 

Ida Prester u ožujku 2024. godine priprema dvostruko slavlje: osim svog 45. rođendana, proslavit će i 20 godina svoje glazbene karijere. Svestrana i karizmatična, svoju je glazbenu karijeru započela 2003. godine kada je osnovala sastav Lollobrigida i nekoliko demo CD-a podijelila zagrebačkim glazbenicima. Već tada svoj je zvuk oblikovala u elektro pop i synth pop žanrovima, a njihove su tekstove obilježivali iskreni i realistični stihovi, plesnog ritma i punkerskog stava. Prvi su veći javni nastup održale 2003. godine u KSET-u, a vrlo su brzo osvojile publiku diljem regije i postale vrlo važnim dijelom zagrebačke underground scene. Uskoro su uslijedili i veliki koncerti, a posebno se ističe niz nastupa na cijenjenom EXIT festivalu. Osim u Lollobrigidi, Ida je djelovala u malo tvrđem elektro projektu Frau Casio (od 2013. godine) te bendu MAiKA, koji se, osim po zvuku i estetici, razlikuje i po tome što su stihovi ispjevani na engleskom jeziku.

 

Ida je, nakon 15 godina djelovanja u različitim glazbenim projektima, 2019. godine objavila svoju prvu solo stvar, ”Šansu”, a izdala ju je samostalno. Nakon toga, počela je nizati zarazne plesno-romantične hit singlove: ”Minuta”, ”Dodir”, ”Kvar”, ”Luda”, ”Sad” i ”70”. Svoju glazbu često koristi kao sredstvo rušenja predrasuda, a posljednja pjesma, ”70”, hommage je starenju, himna životu i ljubavi. Ostvarila je također i nekoliko suradnji, od kojih se posebno ističu one s pocket palmom s kojima je ponovno snimila i pjesmu ”Minuta” te singl ”Sutra”. S beogradskim je Fantomom snimila ”Budalo”, a ”Ljetna ljubav” nastala je u kolaboraciji s DJ-em Last95. Singlovi će se nalaziti na njezinom prvom albumu, a u Tvornici će ga izvesti s bendom i svojom stalnom partnericom Petrom Cigoj.

 

Osim kao glazbenica i voditeljica, Ida je poznata i kao aktivistica koja zagovara važne teme i bori se protiv svake društvene nepravde. U studenom je pokrenula veliku i značajnu kampanju protiv nasilja nad ženama pod nazivom ŠTIT, za koju je snimila i singl. U kampanju su se kroz spot uključila i brojna poznata lica i imena iz čitave regije. Pjesma je nastala kao reakcija na užasavajući broj femicida u Hrvatskoj i regiji, a valovi reakcija brojnih žena koje su preživjele nasilje motivirali su je da pokrene kampanju kojom ohrabruje žene.

Na svom će rođendanskom gigu Ida uz pratnju benda promovirati svoj solo prvijenac ”Sad”, a publika će moći s njom uglas otpjevati i stare hitove Lollobrigide kao što su ”Volim te”, ”Sutra”, ”Bivša cura” i ”Party”. Ožujak u Tvornici obilježit će ludi romantični šljokičasti party uz Idu Prester.

Prvih 200 ulaznica po early bird cijeni pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Regular cijena ulaznice iznosit će 14 eura.

najčitanije