Dok se hrvatski klinci ne skidaju s najgorih srpskih cajki, Beograd zapalia naša urbana scena!

db

261020211635231119.jpeg

povezane vijesti

Što dobijete kad stavite besplatan ulaz na petodnevni festival piva u gradu koji prema popisu iz 2011. broji oko 1.700.000 stanovnika? Uzmemo li u obzir i važan podatak da je na četiri festivalske pozornice nastupilo više od 120 izvođača isključivo urbanog glazbenog izričaja, dobivamo više od pola milijuna posjetitelja iz svih dijelova svijeta.

Analizirati nastup svakog izvođača ne bi imalo smisla i stalo bi u nekoliko svezaka enciklopedije, pa ćemo se zadržati na najzanimljivijim stvarima vezanima uz sam festival.

Za početak, do festival, koji je održan na beogradskom Ušću, jednostavno se i povoljno dolazi taksijem u svako doba dana i noći. Zadnja točka do koje vozilo smije doći udaljena je nekoliko minuta šetnje od samog ulaza, na kojem se, iako je ulaz besplatan, vrši detaljna provjera radi sigurnosti posjetitelja. Ulazak u prostor festivala zaljubljenicima u dobro pivo, dobru klopu i dobru glazbu ravan je ulasku u Disneyland – veliki broj domaćih i stranih piva, craft ponuda, razna druga osvježavajuća rješenja i bezalkoholna pića po, za nas iz Europske unije, povoljnim cijenama još su 15% jeftinija ukoliko je sredstvo plaćanja kartica generalnog sponzora festivala. Gastro ponuda je bogata. Pivo zahtjeva dobru podlogu, pa su se na štandovima, po uzoru na njemačko pivsko naslijeđe, našle kobasice, al i razne druge mesne delicije. Ukoliko ste sa sobom imali klince kojima se ide kući baš prije nego što će nastupiti vaš omiljeni bend, mogli ste ih barem nakratko ušutkati onim velikim crveno bijelim lizalicama, gumenim bombonima ili šećernom vatom. No, kako ne bi ispalo da smo na Beer Fest išli samo zbog hrane ili, nedaj bože, piva, slijede riječ dvije o glazbi.

Naravno, bilo je nemoguće uloviti čak i sve izvođače koji su nam bili zanimljivi, a pogotovo sve koji su nastupili. Više od 90% nastupa djelo je domaćih izvođača, a u njih ubrajamo i goste sa hrvatske scene, koji su pokazali da odlično funkcioniraju na velikim pozornicama susjedne nam države.

Kad uzmemo u obzir ogroman broj posjetitelja, zaključujemo samo jedno – Srbi vole i podržavaju svoje glazbenike, bilo da se radi o globalnom fenomenu kao što je velika rock atrakcija Van Gogh, bilo da se radi o dinosaurima poput Električnog orgazma i Yu grupe, bilo da se radi o aktualnim i mlađim snagama u uzletu ili potpunom underground izričaju. Primjer: prvi dan festivala Beer Fest je ugostio nekadašnje velike zvijezde Crazy Town, čiji se hit ‘Butterfly’ i dan danas vrti na radijskim postajama. Ipak, organizator je američkim hip hop metalcima hladno dao 55 minuta na drugoj po veličini pozornici, dok je u isto vrijeme na glavnoj bini svirao Kerber, ex yu rock velikan iz Niša.

Hrvatske snage u Beogradu je predstavljalo desetak izvođača. Dok smo gledali nastup srpskog Toma Waitsa pod nazivom Kralj Čačka, pažnju nam je oteo vatromet iznad glavne pozornice. Bio je to početak koncerta naših Brkova, benda koji u Srbiji ima status bogova, i više od toga. Bili su prvi hrvatski bend kojeg smo gledali na Beer Festu, a euforija i sjajna atmosfera samo su potvrdili da i hrvatska i srpska publika vole i cijene gostovanja susjeda. Istog dana je čak nekoliko tisuća ljudi bodrilo Vojka Vručinu koji je kao posljednji zatvorio večer oko 4 sata ujutro.

Odličan nastup imali su i Kojoti, koji su odlično iskoristili svojih nešto više od sat vremena prvog beogradskog nastupa za širenje fan baze. Isto vrijedi i za riječki Urban & 4 i njihovih sat i pol na glavnoj bini.

Festival je zbog vremenskih prilika počeo u srijedu umjesto u četvrtak, ali je isto tako završio u ponedjeljak umjesto u nedjelju. Beogradska je publika zbog toga ostala uskraćena za nastup Johnnyja Marra, kojeg smo imali priliku vidjeti na ovogodišnjem INmusic Festivalu, no osim toga većih promjena nije bilo. Mi smo se u nedjelju morali vratiti u domovinu, tako da smo propustili posljednja dva dana festivala, tijekom kojih su, između ostalih, nastupili naši bendovi Elemental, Ogenj, Majke, Atomsko sklonište, TBF i FIT, no i bez toga primili smo dobru dozu pozitive, glazbe i užitka.

Kako je ovaj osvrt prilično subjektivno viđenje festivala od strane autora teksta, više detalja o Beer Festu pronađite na http://belgradebeerfest.com/, a objektivnije recenzije zguglajte, pa se možda i sretnemo iduće godine na Ušću.

Saša Tadić

68854882_960548324315095_6284035202750611456_n

68647580_2130784367226176_1350839906913484800_n

68754116_411058503093871_4980095058809192448_n

najčitanije