Tijekom ove godine policiji predano 26 komada vatrenog oružja te 6,17 kg eksploziva

imp

Policijska uprava sisačko-moslavačka podsjeća građane da akcija ”Manje oružja – manje tragedija”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još uvijek traje te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

Kampanja je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda, a od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine u Hrvatskoj je prikupljeno:
– 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja)
– 5.501.464 komada raznog streljiva
– 5.382 kilograma eksploziva.

Slijedom kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ na području Policijske uprave sisačko-moslavačke od 1.siječnja do 31. rujna 2020. godine građani su dragovoljno predali niže navedene količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava:

Vatreno oružje
Kategorija “A“
– Automatsko – 8 kom
– Rasprskavajuće – 106 kom
Kategorija “B“
– Dugo i kratko vatreno oružje – 18 kom
Kategorije “C“ i “D“ – 4 kom
Streljivo – 6.187 kom
Eksplozivi – 6,17 kilogram

Građani neće biti kažnjeni

Protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, a policija pogotovo apelira na građane da predaju oružje koje je zakonom zabranjeno, kao što su automatsko oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.
U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju na broj 192 kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika
Sve informacije o akciji dostupne su na besplatnom telefonu 0800 8892.

najčitanije