Od danas prestaje obveza vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

nn

Od danas više nije obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, koje je bilo na snazi od 1. studenog prošle do 31. ožujka ove godine.

Ipak, iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke županije podsjećaju vozače da se svjetla moraju koristiti noću, te u slučaju smanjene vidljivosti (uslijed magle, kiše, snijega i sl.).

„Apeliramo na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala, tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu, te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu“ – poručili su policijski službenici.

Podsjetimo, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, a u slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna. Vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja ovih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

najčitanije