Dnevna svjetla na automobilima obvezna su od 1. studenoga

imp

Svjetla Dnevno Svjetlo Headlight Farovi 2

Obavezno paljenje dnevnih ili kratkih svjetala na vozilima više se ne podudara sa zimskim računanjem vremena. Naime, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka, a ne kao prethodnih godina po završetku ljetnog računanja vremena, odnosno obavezno paljenja svjetala više se ne podudara sa zimskim računanjem vremena.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.

Motociklisti cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima.

Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom od 500,00 kuna.

Problem uočljivosti pješaka ili biciklista u cestovnom prometu karakterističan je za ovo doba godine kada je uslijed magle često smanjena vidljivosti na cestama. Pješaci kao sudionici u prometu dodatno su ugroženi u uvjetima smanjene vidljivosti, ako na takvim dijelovima cesta nema javne rasvjete, a oni sami nemaju neki izvor svjetlosti ili nisu obilježeni nekom vrstom reflektirajućeg materijala što bi vozačima pomoglo ranije ih uočiti.

Iz županijske PU upozoravaju pješake da je Zakonom o sigurnost prometa na cestama propisano da pješak, koji se kreće kolnikom (bilo u naselju ili van naselja), dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe zakona predviđena je novčana kazna za pješaka u iznosu od 300 kuna.

najčitanije