Dnevna svjetla na automobilima obavezna su od 1. studenog

imp

Obavezno paljenja dnevnih ili kratkih svjetala na vozilima više se ne podudara sa zimskim računanjem vremena. Naime, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka, a ne kao prethodnih godina po završetku ljetnog računanja vremena, odnosno obavezno paljenja svjetala više se ne podudara se sa zimskim računanjem vremena.
Motociklisti cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vožnje na svojim motociklima. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna.
Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.
U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom od 500,00 kuna.
Problem uočljivosti pješaka ili biciklista u cestovnom prometu karakterističan je za ovo doba godine kada je uslijed magle često smanjena vidljivosti na cestama. Pješaci kao sudionici u prometu dodatno su ugroženi u uvjetima smanjene vidljivosti, ako na takvim dijelovima cesta nema javne rasvjete, a oni sami nemaju neki izvor svjetlosti ili nisu obilježeni nekom vrstom reflektirajućeg materijala što bi vozačima pomoglo ranije ih uočiti.
Iz županijske PU upozoravaju pješake da je Zakonom o sigurnost prometa na cestama propisano da pješak, koji se kreće kolnikom (bilo u naselju ili van naselja), dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, a u slučaju nepridržavanja ove odredbe zakona predviđena je novčana kazna za pješaka u iznosu od 300 kuna.
Više informacija možete pronaći ovdje

najčitanije