Županijski ZZJZ u EU projektu ERI-Health

imp

251020211635200317.jpeg

Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije sudjeluje u prvom europskom projektu ERI-HEALTH-Javnozdravstvena spremnost za epidemije i izvanredne situacije koje prelaze granice država.
„Svjedoci smo vremena kada mnoge zarazne bolesti nastaju naglo, brzo se šire. Evo zarazna bolest COVID-19 naglo se proširila i pokrenula se pretvarajući se u pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet i dovela je do ekonomskih poteškoća i do ometanja odvijanja normalnog društvenog života. Mi smo svjesni da mnoge zarazne bolesti napuštaju svoje areale, mjesta gdje su se one nalazile, gdje su bivale otkrivene, mjesta koja su bila rezervirana za njihova javljanja“,pojasnio je dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije jednog od sudionika ovog EU projekta, dodajući kako im je cilj zajedničkom suradnjom učiniti sve kako bi na vrijeme dijagnosticirali zarazne bolesti jer je pred nama novo doba kada nam prijete mnoge druge epidemije i pandemije: „Poanta svega je na vrijeme utvrditi uzročnika, utvrditi prisutnost vektora, prenositelja, a onda poduzeti sve mjere da se ta zarazna bolest ne bi širila i ne bi pretvarala u epidemiju koja će zahvatiti što veća područja.“

zzjz smž projekt 2
U projektu, uz ZZJZ SMŽ, sudjeluju Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Institut za javno zdravlje Crne Gore.
Ciljane skupine projekta su pružatelji primarne zdravstvene zaštite, veterinari, lokalna javna tijela, regionalna javna tijela, nacionalna javna tijela i opća populacija. Prekogranična suradnja neophodna je zbog prirode samih zaraznih bolesti. Tamo gdje postoji prekogranična suradnja, zajedničke aktivnosti i trud daju bolje rezultate i sinergiju.
„Izuzetno sam zadovoljan što jako dobro ova tri zavoda koja se bave javnim zdravstvom dobro surađuju i koji su prionuli na ovaj projekt nadajući se kako ćemo nakon njega nastaviti i neke nove projekte, pokazati mobilnost zdravstvenog sustava, ono što je najvažnije doprinijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na dobrobiti stanovnika svih naših prostora“, rekao je dr.Brkić.

Trajanje projekta: 15.01.2021-14.01.2023.
Ukupan proračun projekta: 999.329,54 EUR
Iznos sufinanciranja od strane EU (EFRR i IPA II) : 849.430,09 EUR

najčitanije