Županijski vijećnici o troškovima župana i suradnika, završenim projektima županije, otvorenosti i transparentnosti

st

Aktualni sat Županijske skupštine omogućio je čak šestorici od prijavljenih deset vijećnika da postave svoja pitanja.
Najveći dio aktualnog sata otišao je na dva pitanja HSP-ovog županijskog vijećnika Željka Solde, kojeg je zanimala je transparentnost zapošljavanja djelatnika na informacijama Doma zdravlja. Navodno je, kaže, na to mjesto zaposlena osoba koja je deset i više godina bila u mirovini nakon što je dobila otpremninu od INA-e. Župan tu ne vidi ništa sporno, objašnjavajući kako je sve provedeno sukladno zakonu i kako se radi o osobi koja je osvarila najbolji ukupni rezultat pisanog testiranja i usmenog razgovora. Uslijedilo je pitanje o tome koliko je sadašnja vlast dosad koštala građane.

‘Župan i dožupan koštaju nekoliko puta manje nego bivša županica i njezini savjetnici. Plaće su za 30% smanjene svim djelatnicima u županijskoj upravi, plaće su dovedene u normalu’, odgovorio je Žinić.

Soldo je upitao i koji je projekt u dosadašnjem mandatu u cijelosti završen, na što je župa
n odgovorio kako ne postoji jedan projekt kojim se može, kako kaže, ‘mahati’, ali je izdvojio projekt razminiranja u vrijednosti 91.7 milijuna kuna, kao najveći projekt između pedesetak manjih. U pripremi je, kaže Žinić, i drugi projekt razminiranja u vrijednosti 57 milijuna kuna. Naveo je i projekt ‘Kupujmo lokalno’ koji nije završen i koji za cilj ima, navodi, poticanje poljoprivrede i sprječavanje uvoza hrane.

‘Uglavnom smo se orijentirali na manje projekte koji su brži kako bi imali efekta u kratkom vremenu. Za nijedan projekt nismo dizali kredit, svi prijašnji projekti su zadužili županiju. Teško vraćamo te kredite kako bi zadržali likvidnost i ostvarili ciljeve.’

Raspored je odlučio da su ostala pitanja postavljena od strane stranačkih kolega i koalicijskih partnera. Čišćenje rijeke Maje koje bi smanjilo opterećenje u slučaju poplava, ulaganja od strane iseljenika s područja županije, razminiranje poljoprivrednih površina, projekti koje županija financira u gradovima širom županije, razvoj Lonjskog polja kao turističke destinacije – samo su neka od pitanja upućena s govornice sisačke Gradske vijećnice, a HDZ-ov vijećnik Mijo Šepak dotaknuo se i loše ocjene Instituta za javne financije u članku o otvorenosti proračuna općina, gradova i županija, gdje je za razdoblje od kraja 2014. do ožujka 2015. Sisačko-moslavačka županija ocijenjena slabom dvojkom. Kad je preuzeo Županiju, Žinić je, kaže, na web stranici zatekao svega dva objavljena dokumenta.

‘Ovogodišnji proračun je prvi koji je objavljen na web stranici. Sad smo među najtransparentnijim županijama jer su svi dokumenti, koji po Zakonu o pravu na pristup informacija moraju biti objavljeni, to i jesu. Od ove godine želimo objaviti i prijedlog proračuna kako bi ga svi vidjeli i mogli dati svoje prijedloge. U nekom budućem istraživanju bit ćemo među najboljima po otvorenosti i transparentnosti’, rekao je Žinić.

Točke dnevnog reda uglavnom su bile izvješća o radu ustanova pod Županijom, no našla se na glasanju i odluka o osnivanju Doma za starije i nemoćne osobe u Glini te prijedlog Rješenja o imenovanju sudaca porotnika za mladež Općinskog suda u Sisku.

najčitanije