Županijski proračun za 2017. iznosi gotovo 800 milijuna kuna

st

Nakon što je gradska uprava putem aplikacije ‘Moj gradski proračun’ s građanima iskomunicirala njihove želje i prijedloge, isto je, ali na tradicionalniji način, napravila i Sisačko-moslavačka županija.
Javnim predstavljanjem prijedloga Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2017.godinu svi zainteresirani su u prostoru Državnog arhiva u Sisku dobili uvid u sliku županijske blagajne.

‘Želimo proračun napraviti otvorenim, da bude transparentan i da oni koji izdvajaju sredstva u proračun imaju uvid u cijelu sliku da bi znali na koji način se taj novac troši’, rekao je župan Ivo Žinić.

Dosad, nastavlja Žinić, nije bila praksa da Županija javno predstavlja proračun, kao ni mogućnosti da izvanproračunski korisnici sudjeluju u njegovu kreiranju. To, kaže, nije dobro, pa je uz prisutstvo svojih zamjenika i pročelnika, prezentirao je prijedlog proračuna predstavnicima raznih udruga i građanima koji su potom imali priliku postaviti pitanja i dati svoje prijedloge.

‘Mi smo javni servis i moramo biti na usluzi građanima, nema razloga da se išta taji.’

Proračun je, kaže župan, gotovo dvostruko veći nego prijašnjih godina iz razloga što su u njega ušle i neke nove ustanove.

‘Dobili smo natrag bolnice u Sisku i Popovači i sad proračun iznosi blizu 800 mijiluna kuna. Cilj je kroz naš razvoj i mjere doći do proračuna koji će biti veći od milijardu kuna. Za to moramo imati razvijeno gospodarstvo i porezne prihode koji se moraju povećati. Imamo niz razvojnih projekata i moram reći da sam zadovoljan jer smo u ovoj godini jedna od najuspješnijih županioja po korištenju sredstava iz fondova Europske unije’, rekao je župan.

Kao vodeća županija u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, Sisačko-moslavačka je, kaže, 470 milijuna kuna povukla samo iz dijela koje vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije.

‘Tu nisu uključena ostala sredstva, a imamo, na primjer, gotovo 150 milijuna iz ruralnog razvoja. Tu nisu uključena sredstva iz socijalnog fonda već samo iz konkurentnosti i kohezije’, zaključuje Žinić.

Županijski proračun za 2017. godinu iznosi 764 milijuna kuna, a najveći rashod, od gotovo 500 milijuna kuna, odnosi se na zdravstvo. Za školstvo se planira utrošiti 105 milijuna kuna, za razvoj malog gospodarstva oko 11 milijuna, u turizam ide više od 2 milijuna kuna a za poticaje u poljoprivredi oko 3.5 milijuna kuna.
Oko 30 milijuna kuna planira se uložiti za razminiranje poljoprivrednog zemljišta

najčitanije