Županijski projekt ''Kupujmo lokalno'' u konkurenciji za europsku nagradu

ibb

Inicijativa „ PUN Ceker – kupujmo lokalno“ ušla je u veliko finale nagrade za najbolju ideju socijalnog poduzetništva koja se dodjeljuje u sklopu natječaja za Europsku nagradu za promicanje poduzetništva 2017. godine.
U natječaju za dodjelu EEPA 2017 nagrade sudjeluje 28 zemalja članica Europske unije te Island, Norveška, Srbija i Turska. „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2017) je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte/inicijative koje s ciljem poticanja poduzetništva i razvoja malog gospodarstva, provode javna tijela samostalno ili u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima.

Ova nagrada lansirana je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu s ciljem razvoja poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Inicijativom Razvojne agencije SI-MO-RA i sisačko-moslavačkog župana, Ive Žinića u ožujku 2014. godine započela je realizacija projekta „Pun ceker – kupujmo lokalno“, koji oko sebe okuplja lokalne proizvođače poljoprivrednih i ostalih nepoljoprivrednih proizvoda s područja Sisačko-moslavačke županije. Razvojna agencija SI-MO-RA je za potrebe projekta osnovala zadrugu „Zajednicu proizvođača Sisačko – moslavačke županije“(koja okuplja lokalne OPGove), a osnivači su Sisačko-moslavačka županija, Grad Hrvatska Kostajnica, općine Donji Kukuruzari, Dvor, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lekenik, Majur i Sunja te županijska Razvojna agencija SIMORA. Upravitelj Zadruge je Valentino Valent. U sklopu projekta otvorene su četiri trgovine s domaćim proizvodima ‘Pun ceker’, koje se nalaze u Sisku, Novskoj, Kutini i na odmorištu „Stari Hrastovi“ uz auto cestu Zagreb – Lipovac.

Postavljanjem samih temelja projekta (okupljanje OPG-a i plasman proizvoda kroz vlastite trgovine ‘Pun ceker’) stvoreni su preduvjeti za daljnji iskorak u poslovnoj infrastrukturi i jačanju prodajnih kanala. Naime, pored osnovnih načela projekta (poticanja i promocije lokalne proizvodnje i potrošnje), bitna intencija je i samoodrživost projekta čime bi se ostvarili značajni gospodarski učinci na lokalnoj razini.

Svečanost proglašenja pobjednika odnosno dodjele EEPA 2017 nagrada, održat će se od 22. do 24.11.2017. u Tallinu, Estonija.
U samom finalu dodijelit će se dvije vrste EEPA nagrada: Pobjednicima u svakoj od ukupno pet kategorija te Glavnom pobjedniku – Velika nagrada žirija (za kandidata odnosno projekt/inicijativu iz bilo koje od pet kategorija, koji je ocijenjen kao najkreativniji i najpoticajniji za promociju poduzetništva i malog gospodarstva u Europi).
Projekt je prijavljen u kategoriji “Poticanje internacionalizacije poslovanja“.

najčitanije