„Županijski kutak zdravlja“ stiže na područje Martinske Vesi

imp

županijski Kutak Zdravlja 1

Od početka ožujka, Sisačko – moslavačka županija provodi projekt „Županijski kutak zdravlja“ kojem je cilj povećanje zdravstvene zaštite stanovnika u ruralnim područjima naše županije.

 

Projekt se provodi kroz 3 faze od kojih svaka traje 4 mjeseca, a prva faza provedena je na području Donje Posavine i to u mjestima: Prelošćica, Gušće, Veliko Svinjičko, Kratečko i Lonja.

 

Druga faza započela je na području općine Martinska Ves, a treća faza provodit će se na ruralnom području grada Novske.

Uvažavajući činjenicu da je zadnjim popisom stanovništva utvrđeno kako na području Sisačko-moslavačke županije živi 24,7% osoba starijih od 65 godina, aktivnosti Sisačko-moslavačke županije usmjerene su ka podizanju kvalitete života starijih osoba. U područjima koja su udaljenija od gradskih središta, a u kojima živi značajno veći broj osoba starije životne dobi, provodimo aktivnosti usmjerene ovoj dobnoj skupini.

 

Projektom „Županijski kutak zdravlja“ u ruralna područja dovodi se medicinsko osoblje i povećava zdravstvena zaštita stanovnika. Poseban naglasak daje se preventivnim aktivnostima, fizikalnoj medicini i rehabilitaciji te savjetovanju i podršci koja često izostaje. Preventivnim djelovanjem cilj je prevenirati očekivane veće zdravstvene teškoće, kod starijih osoba prevenirati oštećenja i lomove lokomotornog sustava, osigurati veću pokretljivost osoba starije životne dobi, pregledom i savjetima patronažne sestre prevenirati ozbiljnije bolesti i poticati na redovite preventivne preglede.

Mobilni tim u kombiju, u sastavu prvostupnik fizioterapeut i patronažna sestra, dolazit će u mjesto, u prostor koji će biti osiguran i adekvatan za provedbu terapijskih postupaka u kojima će se provoditi medicinska gimnastika, kontrola krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Osim navedenih aktivnosti osigurat će se dolasci stručnjaka koji će voditi interaktivne radionice sa sudionicima, koji će imati priliku postavljati pitanja i više saznati o određenoj temi, sve s ciljem prevencije većih teškoća i ozbiljnijih oboljenja.

Aktivnosti će se provoditi u jutarnjim satima, a iznimno, ukoliko će radionice biti usmjerene za širu korisničku skupinu, mogu se organizirati i u poslijepodnevnim satima.

 

Raspored provođenja projekta na području općine Martinska Ves:

• ponedjeljak – Lijeva Luka – društveni dom, Lijeva Luka 70
• utorak – Tišina Erdedska – društveni dom, Tišina Erdedska 53a
• srijeda – Jezero Posavsko- društveni dom, Jezero Posavsko 7
• četvrtak – Desno Željezno- društveni dom, Desno Željezno, 47
• petak – Žirčica- društveni dom, Žirčica 27

najčitanije