Županijski javni zavod o koronavirusu

mradenovic

261020211635210026.jpeg

Nema mjesta panici, ali i ma mjesta oprezu – poruka je županijskog zavoda za javno zdravstvo koji je odlučio progovoriti o trenutno aktualnoj svjetskoj temi pojave koronavirusa. Svjetski zdravstveni stručnjaci porijeklo su mu utvrdili u Kini, prvi oboljeli registriran je početkom prosinca prošle godine, a oboljenje je povezano s boravkom na lokalnoj tržnici za prodaju mesa. Stoga danas svjedočimo pojavi još jednog virusa koji je evoluirao odnosno mutirao u uzročnika bolesti koji se sa životinja može prenijeti na ljude. No, nakon SARS-a i Mers-a, virusa koji su također svojevremeno bili u vrhu svjetskih vijesti, ovoga je puta situacija ipak nešto bolja  i kada je u pitanju stopa smrtnosti i kada je u pitanju spremnost zdravstvenih institucija – napominje dr. Tajana Juzbašić, mikrobiologinja iz županijskog zavoda za javno zdravstvo: ”Ne znamo što su sve to virusu sposobni napraviti. Ovaj smo puta kao znanstvena i medicinska zajednica bili prilično spremni jer je trebalo samo mjesec dana da se virus u potpunosti genotipizira, da se otkrije njegov genotip, da se otkrije kakva se mutacija dogodila i to je ipak jedan veliki uspjeh.”

Epidemiološka služba županijskog zavoda za javno zdravstvo spremna je za eventualno dočekivanje Korone na našem području te za tretiranje oboljelih.

”U našoj županije zasad nemamo nikoga tko bi bio sumnjiv na bolest izazvanu koronavirusom, ali epidemiološka služba i cijela sisačka bolnica spremna je i na tu mogućnost. ”,  napominje voditeljica službe, dr.  Sonja Pajtlar, a ravnatelj sisačke bolnice dr.Tomislav Dujmenović dodaje da su spremni za sigurno stavljanje u izolaciju, što je ujedno i osnovni način sprečavanja epidemije.

najčitanije