Županijski HSS protiv nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori

imp

261020211635280953.jpeg

Povodom natpisa u medijima da se ponovo aktualizira izgradnja odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori ( područje Općine Dvor i Sisačko-moslavačke županije), HSS Sisačko-moslavačke županije izražava javno protivljenje toj ideji.

HSS je nekoliko puta u posljednjih 15 godina u saborsku proceduru uputio  zahtjev za brisanje Trgovske gore iz Programa prostornog uređenja RH kao lokacije predviđene za gradnju odlagališta nuklearnog otpada. Unatoč obećanjima različitih političkih opcija koje su se u tih 15 godina izmjenjivale na vlasti, nismo dobili podršku.

„Stav HSS-a je da pitanje zbrinjavanja otpada iz NE Krško treba dogovoriti sa Slovenijom na čijem području se nalazi NE Krško, a ne stvarati pretpostavke da cjelokupni radioaktivni otpad iz Slovenije završi u Hrvatskoj“, rekla je predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije i zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir. Dodala je da do kraja radnog vijeka NE Krško, tj. do 2023. godine, u Hrvatskoj će nastati svega 50 m3 nisko i srednje radioaktivnog otpada kao posljedica različitih medicinskih istraživanja i liječenja. Razgradnjom nuklearke u Sloveniji nastati će 18 000 m3 radioaktivnog

otpada od čega Hrvatska ima obvezu zbrinuti polovicu što ne znači da mora biti zbrinuto u Hrvatskoj. Do 2023. godine je sigurno isplativije tih 50 m3 izvesti nego graditi odlagalište za 18 000 m3 radioaktivnog otpada.

„HSS je stajališta da Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada jer osim što za to ne postoje prostorni, prometni, geološki i okolišni uvjeti, Hrvatska svoju budućnost treba graditi na poljoprivredi, turizmu i njenoj očuvanoj prirodi, a izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada sve to ugrožava uz predstavljanje potencijalne opasnosti za lokalno
stanovništvo ali i rijeku Unu čiju je zaštitu u kategoriji regionalnog parka potaknuo upravo HSS još 2004. godine“, rekla je Petir.

najčitanije