Županijska vlast na druženju s predstavnicima medija

nn

261020211635273496.jpeg

“Logika razvoja” strategija je kojom je župan Ivo Žinić sa svojim suradnicima vodio proteklu, prvu godinu svog mandata kao župana Sisačko-moslavačke županije, istaknuto je tijekom predblagdanskog druženja županijske vlasti s predstavnicima medija.
Komentirajući zatečeno stanje u studenom prošle godine, Žinić je naglasio kako je prvi potez bio smanjivanje troškova. “Podsjetit ću vas da je prvi potez bio ukidanje savjetnika i da smo na taj način uštedjeli 6 milijuna kuna na četverogodišnjoj razini. Također smo krenuli i od smanjivanja plaća – i sebi i svim djelatnicima i to za 33% meni kao županu i dožupanima. Ujedno smo objedinili javnu nabavu, te deseterostruko smanjili potrošnju, a nedavno smo proveli i mini reformu županijske uprave spajanjem određenih odjela, te ju na taj način učinili još transparentnijom”, rekao je župan dodajući kako je dio ureda smještenih u zgradama izvan vlasništva Županije, premješten u vlastiti prostor, te u ovom trenutku Županija ne plaća ni jednu kunu najma.
“Naše strateško opredjeljenje je razvoj obrta, turizma i poljoprivrede, a projekti vezani uz razvoj poljoprivrede, koje bih posebno izdvojio, su projekt “Kupujmo lokalno” kroz koji se pokušava ujediniti poljoprivrednike i omogućiti plasman njihovih proizvoda, te osnivanje Poljoprivredne zadruge i stvaranje Otkupnog centra koje je u planu”, nastavio je Žinić.
Osvrnuo se i na turizam u Županiji, istaknuvši Lječilište Topusko, Top terme Topusko i Lonjsko polje kao lokalitete na kojima se planski radilo kako bi se poboljšali uvjeti poslovanja. “Tako smo uspjeli zaustaviti propadanje i prekomjerno zaduživanje kreditima i u prvih devet mjeseci smanjili gubitke Lječilišta, te ono u ovom trenutku posluje pozitivno. Radilo se i na energetskoj obnovi, kao i na uređenju blatnih kupki, a proveli smo i racionalizaciju poslovanja”, istaknuo je Žinić.
Govoreći o prometnoj povezanosti i infrastrukturi, župan je rekao kako će se inzistirati na izgradnji brze ceste od Popovače preko Gline do Ogulina i na dovršenju autoceste od Zagreba do Siska, dok je od strateških projekata izdvojio riječne plovne putove i Luku Sisak, te projekt razminiranja kojim će se u konačnici od mina očistiti 13,5 km2 poljoprivrednih površina.
Proračun za 2016. godinu iznosi 413 milijuna kuna. “500 tisuća kuna je predviđeno za sufinanciranje nerentabilnih ukinutih autobusnih linija, milijun kuna za izgradnju Bakranove ulice, 3 milijuna za strateške prometne studije, milijun za izgradnju sakralnih objekata, a planiramo napraviti pomak u informatiziranju županijske uprave, digitalizirati pisarnicu i osnovati županijsku riznicu. Za kapitalnu pomoć gradovima sljedeće godine ćemo izdvojiti 500 tisuća kuna više, dovršiti ćemo školu u Popovači i izdvojiti 3, 5 milijuna kuna za poticaje u poljoprivredi. Na kraju bih naglasio da ćemo uvesti i naknadu za svako treće rođeno dijete u iznosu od 2,5 tisuće kuna”, zaključio je župan, dodavši kako je za razvoj Županije i zajednice općenito bitno zaustaviti odlazak mladih, te poboljšati natalitet.

najčitanije