Županijska oporba župana Žinića prijavila USKOK-u

imp

261020211635210031.jpeg

Oporbeni vijećnici Sisačko-moslavačke županije podnijeli su USKOK-u krajem siječnja kaznenu prijavu protiv HDZ-ova župana Ive Žinića smatrajući ga odgovornim za nepravilnosti koje je Državna revizija utvrdila u nadzoru poslovanja Županije za 2018. godinu.
Oporba smatra kako nije riječ o greškama u knjiženju, kako župan tvrdi, nego o svjesnim postupcima s ciljem krivog prikaza teškog financijskog stanja u Sisačko-moslavačkoj županiji. MOST-ov Milan Brigljević ističe kako također traže ostavku župana Žinića te intervenciju Vlade za spas županije.
„Ovom kaznenom prijavom smo željeli pokrenuti institucije da pokušaju stati na kraj bahatom uništavanju budućnosti građana naše županije. Zbog obmanjivanja javnosti i prikrivanja problema te nepoduzimanja potrebnih mjera, naša županija je došla u situaciju da više ne može normalno servisirati svoje financijske obveze. Stanje financija je tako teško, da bez pomoći Vlade Republike Hrvatske našoj županiji nema pomoći. Stoga tražimo neopozivu ostavku župana Ive Žinića i žurnu intervenciju Vlade Republike Hrvatske u spašavanju situacije u našoj županiji, jer vjerujemo da je župan obmanjivao i premijera i Vladu Republike Hrvatske i nije zatražio pomoć, a sam nije poduzimao ništa za saniranje stanja“, rekao je Brigljević.
Oporbeni vijećnici su istaknuli kako u nalaz revizije, u kojem se spominju problemi sa zaduženosti te umanjenje stvarnih obveza županije kao i druge nepravilnosti, vijećnici Skupštine Sisačko-moslavačke županije nisu imali uvid jer im nije izvješće dostavljeno na sjednice Skupštine.
HSS-ov Mijo Latin napominje kako su kaznenu prijavu podnijeli zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporaba u postupku javne nabave, povrede obveza kod vođenja trgovačkih knjiga i ostalih dijela.
„To su vrlo ozbiljna kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta koja se ne mogu, kako je rekao župan Žinić, popeglati. Ona su počinjena u 2018.godini. Nažalost župan je sve službe upregnuo da ih zataji, međutim to mu nije uspjelo. Ono što je najtragičnije je to što javnost, odnosno mi koji predstavljamo građane u Županijskoj skupštini, to saznamo nakon što se to objavi na portalu.“, rekao je Latin naglašavajući kako ovo nije šala, da je situacija ozbiljna, da je nastala i šteta za županiju te kako Vlada treba poduzeti ozbiljne korake.

najčitanije