Županijska oporba: „Strpljenje građana je pri kraju...“

mradenovic

Županijska oporba SDP, MOST NL SMŽ, klub HSS-HSP, HDRS te SDA održali su konferenciju za medije povodom skorašnje sjednice Županijske skupštine te ostalih aktualnosti u SMŽ.
„Obzirom na najnovije događaje, institucionalne represije prema novinarki Đurđici Klancir, koji su novi pokazatelj da su demokracije i sloboda tiska u Hrvatskoj, a pogotovo u SMŽ na umoru. Moramo se osvrnuti na cijeli niz događaja koji pokazuju da to nije izolirani događaj i da se na gušenju demokracije radi dugo i kontinuirano“, rekao je na početku Milan Brigljević.
Slučaj Klancir komentirao je i saborski zastupnik, HSS-ov Željko Lenart. „Žalosno je to da policija Republike Hrvatske dolazi na nečiju adresu zbog potrebe nekog odvjetnika i smatram da bi ravnatelj Policijske uprave zagrebačke trebao podnijeti ostavku zbog ovoga što se dogodilo. Vidimo da ministar Božinović, koji bi također trebao podnijeti ostavku zbog toga policija izvodi ovakvu prisilu prema novinarima“, kaže Lenart.
20190308_101453 20190308_095852
Milan Brigljević istaknuo je kako je oporba nekoliko puta upozoravala na rad Župana i Županijske skupštine. „Podsjetit ću vas da smo prijavili korupciju i kupovinu vijećnika pri formiranju Županijske skupštine, ali institucije koje bi trebale štititi pravni poredak nisu našle za shodno proučiti taj slučaj. Podsjećam da je bliski županov suradnik špijunirao mailove pročelnika u Županiji. Taj slučaj prošao je izvan dosega javnosti, kao i lažno servisiranje dožupanovog vozila. Svakako treba napomenuti slučaj županovih i dožupanovih putovanja u svezi pogodovanja Nogometnog saveza SMŽ, što nije samo slučaj za Povjerenstvo za sukob interesa, već i za državne institucije. Župan nam je zatajio da je dogovoreno sve oko dolaska azilanata u našu županiju. Šuti o zbrinjavanju radioaktivnog otpada,a dobro zna da je ta odluka u završnoj fazi. Na taj način stvara problem koji je nemoguće riješiti. Županijska skupština je krajem 2017.godine, uz protivljenje oporbe, izglasala Nagradu za životno djelo čovjeku koji je imao pravomoćnu presudu za gospodarski kriminal. O ukidanju demokracije u Županijskoj skupštini smo govorili, ali nitko nije shvatio ozbiljnost situacije. Oporba nema nikakvih prava, izbačena je iz radnih tijela Skupštine. Ovaj nedavni događaj je viša razina uvođenja diktature, ne znam kako bih to drugačije nazvao. Javna se riječ progoni policijom, s porukom da će tako proći svatko tko digne glavu i posegne za istinom. Strpljenje građana je pri kraju…“ dodao je Milan Brigljević.
Mijo Latin iz kluba HSS-HSP osvrnuo se na nadolazeću Županijsku sjednicu. „Jučer smo dobili pozive za sjednicu Županijske skupštine koja će se održati 13.ožujka u Slatini Pokupskoj. Iz toga je vidljivo da je župan Žinić naumio da se sjednica održi što dalje od Siska, od sjedišta SMŽ kako bi što manje novinara na njoj bilo prisutno“, kaže Latin te dodaje „ kakvu poruku imamo mi koji smo oporbeni županijski vijećnici , kod podnošenja prijave za sumnje određenim malverzacijama, ako se novinaru šalje policija, mi ćemo onda završiti u zatvoru“.
Županijska oporba tražila je od Županije da im dostavi podatak o tome koliko je novca od 2017.do 2019.godine Županija uplatila na račun odvjetničkog ureda Antonija Kaleba.

najčitanije