Županijska oporba o Rafineriji, koncesijama u zdravstvu i problemima oko isplate poticaja u poljoprivredi

imp

Obmane vladajućih vezane uz sisačku Rafineriju, nezakonito planiranje prihoda od koncesija u Proračunu Sisačko-moslavačke županije iako su koncesije zakonom ukinute i neisplaćivanje potpora u poljoprivredi teme su o kojima je bilo riječi na konferenciji za medije županijske udružene oporbe.
„Danas smo sazvali konferenciju za tisak kako bi ponovno skrenuli pozornost na strmoglavo urušavanje morala u političkom prostoru, na laži, obmane i prijevare koje uglavnom dolaze od vladajućih političkih snaga ili od onih koji ih podupiru. Posebno treba naglasiti da se to odražava na život stanovnika naše županije, najviše možda u Republici Hrvatskoj.“, rekao je MOST-ov Milan Brigljević na početku konferecije za medije.

oporba smž 1
Brigljević je podsjetio i da su saborski zastupnici iz Sisačko-moslavačke županije glasovali protiv amandmana protiv nastavka gradnje autoceste prema Sisku.
Najavu zatvaranja Rafinerije u Sisku itekako će kaže predsjednik županijskog SDP-a Nikola Domitrović, osjetiti ne samo stanovnici Siska nego cijele županije.“Jedini i isključivi interes zatvaranja Rafinerije nafte u Sisku je da se ugasi konkurencija mađarskim rafinerijama. Možda, još jedan interes je taj da se iz moslavačkih i slavonskih naftnih polja nafta izvozi u druge zemlje i da se ostvari ekstra profit. Postavlja se pitanje, tko to u Hrvatskoj ima pravo donijeti odluku da se nacionalni interesi rasprodaju, da se nacionalni resursi izvoze izvan Hrvatske kako bi se ostvario ekstra profit.“, rekao je Domitrović prozivajući župana Žinića zbog šutnje o tom problemu.“Postavljamo pitanje županu, zašto šuti? Što je bitnije, njegova pozicija unutar HDZ-a ili sudbina 600 radnika Rafinerije Sisak?“
Domitrović napominje da Rafinerija nije samo 600 radnika nego su i njihove obitelji i mnoga poduzeća koja rade za sisačku Rafineriju.

petar ćosić
O problemima o zdravstvu u županiji govorio je MOST-ov Petar Ćosić. Pitao je koja je sudbina koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koje prema novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti od početka ove godine ne postoje.
Ono što nas još zabrinjava, dodaje Ćosić je informacija koju smo doznali o sisačkoj bolnici, koja je izgleda izgubila status županijske bolnice. „Župan  obmanjuje javnost i nas vijećnike, jer uporno odbija pokazati dokument o kategoriji sisačke bolnice. Prema našim saznanjima Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak izgubila je početkom 2017.godine status županijske bolnice. Pala je na 43 % gravitacijskog područja. Sada u ovom momentu ispod 40 %. To znači da naši građani u tom postotku koriste, u akutnim stacionarnim kapacitetima, bolnicu u Sisku. Ostali odlaze van.“, naglasio je Ćosić.

mijo latin
Na zabrinjavajuće stanje oko isplate poticaja u poljoprivredi i njegovo neredovito isplaćivanje upozorio je HSS-ov Mijo Latin. Problem se kaže Latin vuče već godinama. „Na samom početku svog mandata župan Ivo Žinić i HDZ pokazali su što misle o potporama i što misle o hrvatskom selu jer su potpore koje su trebali isplatiti u toj godini prebacili za slijedeću i tako su hrvatsko selo zakinuli za jednu godinu potpora uz obrazloženje da u jednoj godini ne mogu platiti dvije potpore jer se boje da bi mogli završiti u zatvoru.“, istaknuo je Latin dodajući da ovakav način na koji se županijska vlast odnosi prema poljoprivredi nije dobar i da se ne nanosi šteta samo poljoprivrednim proizvođačima nego i svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije.

najčitanije