Županijska oporba: 'Javnost mora znati što se događa na sjednici nakon aktualca'

st

261020211635249660.jpeg

Županijska oporba održala je obećanje s press konferencije održane u četvrtak, 23. studenog, neposredno prije posljednje sjednice Županijske skupštine.
Tada su pozvali vladajuće da ubuduće omoguće građanima da i nakon aktualca uživo prate sjednicu ili da barem budu u mogućnosti pregledati snimku kad ona završi. Kako to još uvijek nije bilo moguće, najavili su održavanje pressice na kojoj će izvjestiti građane o zbivanjima na sjednici nakon što su kamere i mikrofoni medija ugašeni.
U prvoj točki dnevnog reda sporna je bila samo jedna stavka, navodi MOST-ov Milan Brigljević.
‘Župan je od vijećnika tražio da podrže sanaciju gubitaka bolnice s nešto više od 10 milijuna kuna slijedeće godina, a da pritom ne postoji prihvatljiv plan sanacije ni kvalitetnu analizu razloga gubitaka. Nema niti prihvatljivog akcijskog plana s izračunima rokova i osobama zaduženima za provedbu, što je Ministarstvo financija tražilo kao uvjet da bi se pokušalo sanirati gubitke’, rekao je Brigljević.
Organizacijski i ekonomski neisplativo je, nastavlja Brigljević, da trećina zaposlenika bude nemedicinsko osoblje, te dodaje kako obim poslova poslova pada dok troškovi rastu.
Oporba tvrdi i kako većina vijećnika nije shvatila primjedbu vijećnika Ćosića da ne postoji strategija razvoja palijativne skrbi za županiju, koja je, tvrde, u tom segmentu najlošija u Hrvatskoj.
Sporno je, kažu, i to što Odluku o raspisivanju natječaja za potpore u poljoprivredi potpisuje predsjednica Županijske skupština, a ne župan. Pretpostavljaju da taj postupak ima veze s izbjegavanjem odgovornosti za neprovođenje odluke Skupštine o isplati poticaja unutar 2017. godine.
Također, tvrde kako potrebe invalida očito nisu od interesa za Županiju jer nije prihvaćen prijedlog nezavisnog vijećnika Vladimira Čavraka o osnivanju Povjerenstva za utvrđivanje stanja i razine osiguranja pristupačnosti građevina u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije te ustanova i trgovačkih društava kojih je osnivač Sisačko-moslavačka županija osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.
Županijski vijećnici, nastavlja Brigljević, ne mogu odlučivati o imenovanju načelnika PU Sisak, što su na prošloj sjednici učinili, jer nemaju ništa osim životopisa.
HDZ, nastavlja oporba, smjenjuje i imenuje po vlastitoj volji ne vodeći računa o kvaliteti ljudi. To se, kažu, vidi po razrješenju Povjerenstva za dodjelu potpora u poljoprivredi i Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, gdje su, smatraju, razriješeni najstručniji članovi.
Kao posljednju spornu situaciju sjednice Županijske skupštine oporba ističe dodjelu posmrtne nagrade za životno djelo Željku Nenadiću, bivšem petrinjskom gradonačelniku koji je imao pravomoćnu presudu zbog gospodarskog kriminala prema kojoj je oštetio upravo Županiju.

najčitanije