Županijska blagajna za 2024. teška 283,2 milijuna eura

imp

Proračun 1

Županijska blagajna za 2024.godinu teška je 283,2 milijuna eura (283.177.368,25 eura).

Proračun 2

Govoreći o Proračunu župan Ivan Celjak je istaknuo kako Županija i sljedeće godine nastavlja ulaganja u razvojne projekte i projekte obnove u području obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i gospodarstva na koje će biti usmjereno 93% proračunskih sredstava.

I dalje nastavljamo istim tempom, istom dinamikom, a u cilju razvoja svega onoga što je u djelokrugu rada Sisačko-moslavačke županije, a to znači zdravstvo, obrazovanje i socijalna skrb. U idućoj godini imamo nekoliko značajnih projekata koje ćemo započeti u svim dijelovima Sisačko-moslavačke županije.“, rekao je župan Celjak.

Proračun 3

Jedan od većih projekata koji očekuje Sisak je i izgradnja medicinskog wellness&spa centra pokraj zgrade Jodnog lječilišta koja je također u obnovi.
„U gradu Sisku najznačajniji projekt koji ćemo pokrenuti iduće godine je izgradnja Lječilišta Jodno. Radi se o izgradnji nove zgrade površine 5100 m2, s 4 unutarnja bazena, wellnessom, sobama za masažu, multifunkcionalnom sportskom dvoranom, konferencijskom dvoranom, a isto tako ćemo iduće godine pokrenuti i izgradnju vanjskih bazena.“, rekao je župan.
Procijenjena vrijednost izgradnje medicinskog wellness&spa centra SMŽ iznosi oko 13 milijuna EUR, a dio sredstava Sisačko-moslavačka županija osigurala je u proračunu za 2024. godinu.

 

Jodno Lječilište Naša 6

Osim toga, župan naglašava kako je Sisačko-moslavačka županija u ovom trenutku veliko gradilište.
„U tijeku su najveća ulaganja u zdravstveni sustav u posljednjih 50 godina, obnavljaju se nova i stara interna, Jodno lječilište, Odjel za citologiju i patologiju, nova i stara bolnica u Petrinji, grade se nove zgrade pedijatrije i bolničke kuhinje, a uskoro kreću radovi i na obnovi Odjela za psihijatriju i Odjela bolničke ljekarne.
Cjelovito se obnavljaju i objekti Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Sisku, Glini, Sunji i Dvoru, ambulanta u Sisak-Capragu, u Petrinji se gradi nova zgrada Doma zdravlja, a obnova je završena na ambulanti u Jabukovcu. Neovisno o obnovi, Sisačko-moslavačka županija ulaže i u održavanje i uređenje objekata u zdravstvu, pa je tako završeno uređenje ambulante u Galdovu, a u narednim danima obilježavamo i otvorenje novouređene ambulante u Kratečkom.
Ove godine počinju radovi na uređenju ambulante u Topolovcu, a sljedeće godine planirana je energetska obnova ambulanta u Cesarčevoj ulici u Sisku te zgrada Doma zdravlja u Kutini, Novskoj i Popovači.“, istaknuo je župan te naglasio kako imaju menadžerski pristup upravljanja financijama i cilj je bio stabilizacija financija, tako da je u protekle dvije godine u županijskom Proračunu ostvaren višak financijskih sredstava.
„Kada uspoređujemo financijska izvješća i kada usporedimo one podatke i stanje financija koje smo zatekli prilikom primopredaje dužnosti 8.lipnja 2021.godine, tada smo imali manjak od 51,5 milijuna kuna, a danas imamo višak i to samo u ovoj godini od 5,1 milijun eura. Kada ovom višku od 5,1 milijun eura dodamo višak od 3,5 milijuna eura iz prošle godine, to znači da trenutno imamo višak od 8,6 milijuna eura.“, kaže župan Celjak.

 

Kratečko Ambulanta 8

Ulaganja u zdravstvo, obrazovanje, socijalnu skrb, maksimalna moguća učinkovitost potvrda su, ističe Celjak, da Sisačko-moslavačka županija stvara preduvjete, ne samo za ostanak svojih građana na ovom području, nego otvara i nove perspektive stručnjacima i obiteljima kojima će naša županija postati privlačna za rad i život.

 

Proračun 1

U suradnji s Vladom RH i Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na području Sisačko-moslavačke županije pokrenuti su postupci za povećanje stambenog fonda od čak 36 višestambenih zgrada.

U tijeku je već postupak nabave za izvođenje radova 13 takvih zgrada i to u Sisku, Kutini i Jasenovcu . Također, Sisačko-moslavačka županija otvorenjem autoceste nikad nije bila bliža glavnom gradu Zagrebu, a za putovanje od centra Siska do centra Zagreba će biti potrebno svega 25 minuta. Uzevši u obzir sva ulaganja, Sisačko-moslavačka županija razvija se kao mjesto poželjno za život, rad te dolazak i zasnivanje mladih obitelji.“, zaključio je župan.

 

 

najčitanije