Županijska blagajna za 2023. teška 281,3 milijuna eura

imp

Iduće, 2023. godine, Sisačko – moslavačka županija imat će najveći Proračun u povijesti, rekao je na njegovu predstavljanju župan Ivan Celjak.

proračun smž 2023 2

„Prijedlog Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2023. godinu iznosi 281.393.422,39 € i to je najveći Proračun u povijesti Sisačko-moslavačke županje. Naravno da nam je naglasak na obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi i gospodarstvu i čak 95% sredstava iz Proračuna usmjerit ćemo na razvoj tih segmenata. Za razvojne projekte Sisačko-moslavačke županije u 2023. godini bilo je potrebno stabilizirati financije, a podsjetit ću da smo prije otprilike godinu i pol dana imali manjak od 51,5 milijuna kuna iz općih izvora, međutim danas je taj višak iz općih izvora 39,4 milijuna kuna, a ukupan višak iznosi 111,7 milijuna kuna. To je izvrstan temelj za razvojne projekte, dakle ne govorimo samo o projektima obnove, već isto tako i za razvojne projekte kojima ćemo se posvetiti u narednom razdoblju.“, rekao je župan Celjak.

 

proračun smž 2023 4

Župan je za iduću godinu najavio i neke kapitalne projekte: „Kada govorimo o razvojnim projektima ponovo se vraćamo na sustav zdravstva. U idućoj godini planiramo završiti objekte koji se financiraju iz Fonda solidarnosti, ali osim toga u svemu radimo nadogradnju, pa ćemo tako imati novi kompleks Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, dakle u tijeku su radovi na zgradi Nove interne, također je uveden izvođač u radove na Staroj internoj, a očekujemo početak radova nakon blagdana i na zgradi Pedijatrije. Isto tako planiramo povezati toplim hodnicima naš bolnički sustav, a krenuli su radovi i na zgradi Jodnog. Ono što treba posebno naglasiti, je Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak i upravo je tu najbolje vidjeti poveznicu razvoja obrazovanja i gospodarstva, jer upravo planiramo naš Poduzetnički centar u Sisku i Glini vezati na Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak. Naravno da ulažemo i u sustav socijalne skrbi, a posebno bih istaknuo Dom za starije osobe u Kutini, koji će biti gotov u prvoj polovici iduće godine, a osim tih projekata naravno da ulažemo i u razvoj drugih dijelova u kojima je nadležna Sisačko-moslavačka županija.“

 

proračun smž 2023

O Proračunu Sisačko – moslavačke županije za 2023. godinu će se glasati u četvrtak na sjednici Županijske skupštine.
Na dnevnom redu sjednice su, između ostalog, i financijski plan Županijske uprave za ceste, poticanje razvoja poljoprivrede na području županije te sanacija cesta na području Siska, Petrinje i Martinske Vesi.

najčitanije