Županiji 10,1 milijuna kuna za obnovu Doma za starije i nemoćne osobe u Glini

imp

Dom Za Starije Glina

Za pomoć u saniranju posljedica potresa, odnosno za obnovu objekata za obnovu Doma za starije i nemoćne osobe u Glini, Vlada je na sjednici u četvrtak Sisačko-moslavačkoj županiji dodijelila 10,1 milijuna kuna (10.145.283,91 kuna) iz državnog proračuna.

 

Sisačko-moslavačka županija i Dom za starije i nemoćne osobe Glina izvršili su sve potrebne korake koji uključuju: detaljni pregled stanja objekta, izradu elaborata ocjene postojećeg stanja građevne konstrukcije, izradu projektne dokumentacije, kontrolu glavnog projekta te ugovaranje izvođenja radova, stručnog i projektantskog nadzora te izmjene i dopune projektne dokumentacije. Ukupna vrijednost tih troškova iznosi 10.145.283,91 kuna s PDV-om.

 

Troškovi obnove zgrade iz područja socijalne skrbi nisu prihvatljivi za financiranje iz Fonda solidarnosti Europske unije te je financijsko opterećenje obnove objekta palo na osnivača ustanove, Sisačko-moslavačku županiju. S obzirom na nemogućnost osiguranja sredstva od osnivača za obnovu Doma za starije i nemoćne osobe u Glini osiguravaju se sredstva državnog proračuna.

 

Prijedlog odluke o dodjeli sredstava za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji

 

Rezultat je to inicijative župana Ivana Celjaka koji se obratio Vladi RH za pomoć kako bi se korisnici što prije vratili u obnovljeni glinski Dom za starije osobe.

 

Zgrada je u potresu pretrpjela velika oštećenja te su na objektu već počeli radovi cjelovite obnove koji bi trebali završiti u prvoj polovici sljedeće godine. Za to vrijeme korisnici su smješteni u Lječilištu Topusko.

 

Dom ima smještajni kapacitet za 75 osoba, a u njemu će se i nakon obnove obavljati djelatnosti pružanja socijalnih usluga i to smještaja, prehrane, brige o zdravlju, njege, socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, radne terapije i aktivnog provođenja vremena, kao i usluga poludnevnog i cjelodnevnog boravka te pomoći i njege u kući starijim i nemoćnim osobama.

 

Na području Sisačko-moslavačke županije u ovom trenutku provode se značajna ulaganja u domove za starije i nemoćne osobe. Obnavljaju se domovi u Sisku i Glini, a u Kutini Sisačko-moslavačka županija uređuje Dom za starije osobe kapaciteta oko 50 korisnika. Odlična vijest stigla je jučer sa sjednice Županijske skupštine na kojoj je donesena odluka o kupnji nekretnine na području naselja Caprag u cilju proširenja postojećeg Doma za starije i nemoćne osobe Sisak te će tako Caprag, Viktorovac i ostali dijelovi grada u blizini dobiti dom za starije osobe kapaciteta do 100 korisnika.

 

 

Foto – SMŽ

najčitanije