Županije nositelji gospodarskog razvoja

imp

O gospodarskim i investicijskim potencijalima hrvatskih županija razgovaralo se na konferenciji pod nazivom „Gospodarstvo u fokusu – županije nositelji regionalnog razvoja“ u organizaciji Hrvatske zajednica županija i pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora RH Bože Petrova.
U njenom je radu sudjelovao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. „Ovo je jedna dobra tema koja je konstantna. Županije su bitni nositelji regionalnog razvoja, ja bi rekao i cjelokupnog razvoja Hrvatske. Naravno da je tu potrebno partnerstvo svih dionika od centralne države, županija pa i jedinica lokalne samouprave. U jednom takvom partnerstvu možemo stvoriti kvalitetno okruženje u županijama koje po mom mišljenju su doista ključni nositelji regionalnog razvoja. Vjerujem da će u budućnosti središnja država određene stvari decentralizirati, napraviti određenu fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju i da će to biti puno učinkovitije.“ – rekao je Žinić.
Prednosti naše županije u odnosu na druge županije, a to su blizina Zagreba, zračne luke pa i riječna luka u Sisku, ističe župan konačno bi se mogle i realizirati.
„Mi kao županija imamo puno pogodnosti. Imamo gotovo 23 poslovne zone koje su djelomično popunjene. Niska cijena i određene mogućnosti koje daju jedinice lokalne samouprave poput malih komunalnih naknada i malih nameta, pa niža cijena radna snaga a moram priznati da imamo određenu kvalitetu za pojedine industrije. To su metalska, tekstilna i drvna industrija. To su naše prednosti i pogodnosti.“ – kaže župan.
Kad se tome doda planirani razvoj cestovne i željezničke infrastrukture nema razloga, napominje Žinić, da nas investitori zaobilaze.

foto – smz.hr

najčitanije