Županija stipendira 116 studenata i 113 srednjoškolaca

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak danas se susreo sa s novim stipendistima Sisačko-moslavačke županije, učenicima srednjih škola i studentima. Županija za učeničke i studentske stipendije izdvaja 2,1  milijun kuna, a stipendira 116 studenata i 113 učenika.

 

„Za ovu akademsku, odnosno školsku godinu imamo 30 novih studentskih i 25 učeničkih stipendija. Studentske stipendije iznose 5000 kuna, a učeničke 4000 kune. Ove smo godine uveli i jednokratnu naknadu za studente sa područja SMŽ koji upišu redovno studij na Metalurškom ili Učiteljskom fakultetu u Petrinji. Naknadom želimo potaknuti studente da upišu studente na potresom pogođenom području. Važno nam je ulaganje u znanje, vještine i sposobnosti, kako studenata, tako i srednjoškolaca. Ulagat ćemo i u narednom razdoblju, a isto tako u okviru naših mogućnosti pomažemo i visokoškolskom obrazovanju“, rekao je župan Ivan Celjak te dodao kako u Sisak uskoro dolazi Građevinski fakultet.

 

Riječ je o uvođenju izvanrednog studija, a s dekanom Lakušićem dogovoreno je još i pokretanje tečaja za sve zainteresirane koji rade u sustavu građevinstva. Namjera je dodatno eduicirati sve koji rade u tom sustavu kako bi obnova od potresa bila što kvalitetnije napravljena. Praktikumi za nastavu nalazit će se u novoizgrađnoj Strukovnoj školi, a za početak bi se upisalo između 50 i 60 studenata.

 

Jedna od stipendistica je Paulina Novak, studentica 1. godine Pravnog fakulteta u Zagrebu. „Stipendija će mi puno značiti. Obrazovanje snosi velike troškove pa će pomoći u smanjenju tih troškova, i nama i roditeljima“.

 

Stipendiju dobiva i Ivan Srnec, učenik Tehničke škole, smjera tehničar za elektroniku. „Ne znam još na što ću potrošiti stipendiju. Zahvalan sam što sam dobio stipendiju“.

najčitanije