Županija pomoćnicima u nastavi osigurala veće plaće

imp

Dsc 3323

Trideset novih pomoćnika u nastavi, koji rade u školama kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, danas je na Učiteljskom fakultetu u Petrinji primilo potvrde o uspješno završenom programu edukacije pomoćnika u nastavi.

 

Pomoćnici U Nastavi 26

 

Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama koje su u njezinoj nadležnosti, Sisačko-moslavačka županija provodi u sklopu projekta „Jednake mogućnosti“. U ovoj školskoj godini 2023./2024., u školama kojima je Županija osnivač, zaposleno je 156 pomoćnika i stručnih komunikacijskih posrednika (uključujući i 30 polaznika ove edukacije).

 

Potvrde o edukaciji uručio je župan Ivan Celjak.

„Danas smo dodijelili potvrde za 30 novih pomoćnika u nastavi koji su završili program edukacije, za što je Sisačko-moslavačka županija izdvojila više od 5 tisuća eura. Novost je da povećavamo plaće pomoćnicima u nastavi. U proračunu za 2024. izdvojili smo nešto malo manje od 150 tisuća eura dodatnih sredstava za povećanje njihovih plaća, tako da se plaća s 5,41 euro po satu, od 1.siječnja ove godine povećava na 6,19 eura po satu bruto. Također, pomoćnici u nastavi imaju ostala materijalna prava iz rada, što znači pravo na božićnicu od 300 eura, pravo na regres od 300 eura, pravo na dar za dijete od 100 eura i pravo na uskrsnicu od 100 eura. Ukupno za program koji uključuje pomoćnike u nastavi izdvajamo u županijskom proračunu nešto malo manje od 1,3 milijuna eura. Sisačko-moslavačka županija, odnosno naše županijske škole, a radi se o 22 osnovne i 7 srednjih škola, imamo ukupno 156 pomoćnika u nastavi i jedino od nas više pomoćnika u nastavi imaju Zagrebačka županija, Osječko-baranjska županija i Splitsko-dalmatinska županija.“, naglasio je župan.

 

Pomoćnici U Nastavi 20

 

Edukaciju za pomoćnike u nastavi proveo je Učiteljski fakultet u Petrinji, a prodekan ove visokoškolske ustanove Marko Badrić istaknuo je kako je provođenje programa edukacije rezultat dugogodišnje suradnje Sisačko-moslavačke županije i Učiteljskog fakulteta u Petrinji.
„Završena edukacija svakako će pomoći pomoćnicima u nastavi u njihovom radu kako bi što kvalitetnije pružili podršku učenicima s teškoćama u razvoju“, rekao je Badrić.

 

Pomoćnici U Nastavi 15

Među 30 polaznika koji su uspješno završili edukaciju je i Josipa Žnajder koja radi kao pomoćnica u nastavi u Osnovnoj školi „Zorke Sever“ u Popovači.
„Jako volim raditi s djecom i djecu općenito i mislila sam da je to dobra opcija pomoći djeci koja ne mogu samostalno pratiti nastavu. Ja pomažem jednom djetetu u 5. razredu. Imamo i jednog učenika koji također ide po prilagođenom programu, pa povremeno i njemu pomažem savladavati gradivo. To je ukupno 30 sati tjedno. Meni će ovo značiti puno, jer radit ću upravo ono što volim“, rekla je Josipa.

 

Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika u 22 osnovne i 7 srednjih škola, kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, ima za cilj povećanje socijalne uključenosti i integracije 165 učenika s teškoćama u razvoju.

Foto: Sisak portal

najčitanije