Županija osnovala Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju

imp

Siščanima više ni nebo nije granica, a Sisačko-moslavačka županija uskoro bi se mogla pohvaliti titulom najinventivnije županije u Hrvatskoj.
Nakon Novske koja je postala centar gaming industrije, novog smjera Tehničar za razvoj video igara koji srednjoškolce u Tehničkoj školi Sisak čeka od početka nove školske godine u Sisku se osniva Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju.
Centar će se privremeno nalaziti u prostorijama Tehničke škole Sisak , a odluku o njegovu osnivanju donijela je Županijska skupština na svojoj posljednjoj sjednici.
Centar bi trebao pružati stručnu pomoć u provođenju aktivnosti vezanih za svemirsku i inovativnu tehnologiju, razvijati nove inovativne proizvode za svemirsku industriju, podupirati inovativne projekte učenika i studenata Sisačko-moslavačke županije, ali i biti podrška europskoj svemirskoj industriji u suradnji s različitim institucijama i agencijama.
U planu je da se Centar financira iz sredstava EU-a, ali i državnog odnosno županijskog proračuna, te putem potpora, sponzorstava i donacija. Kako ističu iz Županije, cilj je “potaknuti razvoj i povezivanje gospodarske i znanstveno-stručne djelatnosti”.
Prema prijedlogu, Centar bi bio neprofitan, odnosno bilo kakva ostvarena dobit upotrebljavala bi se isključivo za obavljanje i razvoj djelatnosti.
Osnivanjem ovakve ustanove Sisačko-moslavačkoj županiji otvaraju se mogućnosti i novi izvori financiranja iz fondova EU-a te organizacija tješnje suradnje između znanstvene i gospodarske djelatnosti, stoji u obrazloženju odluke.
Za suradnju na projektu Centra potpisano je nekoliko Ugovora o suradnji. Tako je dogovorena suradnja s Metalurškim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji bi trebao osigurati stručnu, prostornu i tehničku pomoć Centru. Istovremeno će Tehnička škola Sisak osigurati prostor za rad Centra u svojim prostorijama.
Potporu im je dao i Institut Ruđer Bošković koji je posebno zainteresiran za suradnju u području razvoja novih inovativnih proizvoda temeljenih na istraživačkim aktivnostima njihovih stručnjaka.
Upravo na temelju inicijative i potpisanih ugovora Županije i Adriatic Aerospace Association, Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Tehničke škole Sisak, Instituta Ruđer Bošković i tvrtke Amphinicy Technologies d.o.o, Županija je krenula u osnivanje Centra kako bi potaknuli razvoj i povezivanje gospodarske i znanstveno-stručne djelatnosti u ovom brzorastućem gospodarskom području, koje je još uvijek u RH nedovoljno iskorišteno. Sve te organizacije, ustanove i tvrtke sudjeluju zajednički u projektu kako bi osigurali stručnu, znanstvenu i tehničku pomoć i suradnju te potporu u omogućivanju prostora za obavljanje svih aktivnosti Centra.

Odluku i obrazloženje možete pročitati ovdje

najčitanije