Županija nabavila defibrilatore za školske dvorane

imp

4

Cilj je defibrilatore postaviti u sve škole

Sisačko-moslavačka županija nabavila je defibrilatore za pet sportskih dvorana osnovnih i srednjih škola koji su isporučeni školama u kojima je održana i edukacija za zaposlenike.

 

Defibrilatori su dostavljeni Industrijsko-obrtničkoj školi Sisak, Osnovnoj školi Glina, Srednjoj školi Tina Ujevića Kutina, Osnovnoj školi Zorke Sever Popovača i Srednjoj školi Novska.

 

9

 

Prema statistici u Hrvatskoj godišnje umre oko 9000 ljudi od iznenadnog srčanog zastoja, ali brzom intervencijom stopa mortaliteta može se značajno smanjiti. Stoga je poznavanje vještina vanjske masaže srca i umjetnog disanja te upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora iznimno važno.

 

1

 

I ravnatelji škola kojima su dostavljeni defibrilatori smatraju kako je korisno imati takav uređaj.

Defibrilator je postavljen u našoj školskoj sportskoj dvorani koja je ujedno i jedina gradska sportska dvorana u kojoj se okuplja velik broj ljudi, posebno učenika i sportaša. Uvijek se može dogoditi situacija da se nekome u blizini dogodi srčani zastoj i zato je ovaj uređaj jako koristan prije nego li stigne Hitna pomoć. Ono što je važno, vrlo je jednostavan za korištenje.“, rekla je ravnateljica Srednje škole Novska Nikolina Fijačko Filipović.

 

2

 

Defibrilator je prijenosni uređaj koji daje korisniku glasovne upute prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života. Uređaj sa stopostotnom sigurnošću analizira ritam i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju te korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja.

 

8

 

I ravnatelj Osnovne škole Glina Zoran Kirinčić prošao je potrebnu edukaciju kao i većina zaposlenika škole te također ističe kako je uređaj jednostavan za korištenje.

Tijekom edukacije naučili smo rukovati s defibrilatorom koji vas vodi korak po korak što sve morate učiniti u slučaju da se nekome dogodi srčani zastoj. Uređaj se nalazi kraj kabineta naše školske sportske dvorane i dostupan je u svakome trenutku, iako se nadam da ga nećemo morati koristiti. Ovo je jako važna stvar, pogotovo kod nas u sportskoj dvorani koja se stalno koristi i koja je stalno u pogonu.“, rekao je Kirinčić.

 

7

 

Vrijednost pet defibrilatora, koje je za pet školskih dvorana nabavila Sisačko-moslavačka županija, iznosi 8.750,00 EUR s PDV-om, a cilj je da se ovi uređaji, koji nekome mogu spasiti život, u narednom razdoblju postave u sve škole na području županije.

 

3 5 6

najčitanije