Župan Žinić pozvao novu Vladu da zbog Rafinerije održi sjednicu u Sisku

imp

Na sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije župan Ivo Žinić komentirao je situaciju oko sisačke Rafinerije.
Ponašanje strateškog partnera MOL-a župan je ocijenio nedopustivim i „apsolutno poručujem javnosti da su Sisačko-moslavačka županija, pogotovo župan, apsolutno protiv gašenja ili bilo kakve namjere da se zaustavi proizvodnja u Rafineriji nafte Sisak. To je nešto što vjerujem, svi od nas ovdje, na isti način razmišljamo. Sisačka Rafinerija ima budućnost, a i iz onoga što je budući premijer Plenković rekao kada je dao potporu opstanku Rafinerije nafte Sisak na način da se ona modernizira, ali i da se upravljačka prava vrate pod okrilje hrvatske države. To je nacionalni interes i vjerujem da će sadašnji mandatar to itekako ispoštovati. Da je to tako u nekoliko navrata je rekao da će Sisačko-moslavačka županija zbog ovih, a i drugih gospodarskih okolnosti biti jedan od najvažnijih prioriteta u radu buduće hrvatske Vlade. Vjerujem da će to biti tako, a od samog početka, mojim dolaskom na mjesto župana, mi smo imali nekoliko sastanaka i sa Stožerom za obranu Rafinerije nafte Sisak, određenim ljudima iz ministarstava, ali nikada nije ispoštovana odluka koje je donesena na Županijskoj skupštini da dođu premijer i ministar gospodarstva na Županijsku skupštinu i da razgovaramo o ovoj temi. To se nije dogodilo unatoč brojnim pozivima, te i dalje na tome inzistiramo i predlažem da se jedna od narednih sjednica održi upravo u Sisku i na taj način pošalje poruka cjelokupnom stanovništvu da Vlada želi riješiti problem INA-e s mađarskim partnerom MOL-om. To nije jednostavno jer znamo da je u tijeku postupak arbitraže, ali vjerujem kako postoji mogućnost da se dogovori i nađe rješenje za opstanak naftne industrije. Na našem području godišnje se crpi više od 40 milijuna tona sirove nafte, to je nešto što daje određenu mogućnost za razvoj, ali mislim kako postoji mogućnost da se INA ponovo vrati tako gdje je nekada imala svoja izvorišta nafte, Iran ili negdje drugdje, te jedino na takav način možemo gledati opstanak ove industrije.“ – rekao je župan dodajući kako će tražiti da se jedna od sjednica Vlade održi u Sisku.
“Uputit ćemo poziv premijeru i budućem ministru gospodarstva da dođu na jednu našu Županijsku skupštinu, ali i da održe čim prije sjednicu Vlade u Sisku. Da se raspravlja prvenstveno o sisačkoj rafineriji, ali i o kutinskoj Petrokemiji te razvoju gospodarstva u Sisačko-moslavačkoj županiji” – naglasio je župan.
“Sjednicom Vlade u Sisku bi se poslala jasna poruka da se želi pomoći Sisku, županiji i naći odgovarajuće rješenje za Rafineriju.” – zaključio je Žinić.

najčitanije