Župan se sastao s mađarskim veleposlanikom

Mađarska, s kojom Republika Hrvatska ima tradicionalno dobre odnose dodatno se angažirala u pomoći ovom području nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio velik dio Sisačko-moslavačke županije.
Pomoć Mađarske našoj županiji bila je samo jedna od tema sastanka župana Ivana Celjaka i veleposlanika Mađarske u Hrvatskoj Csabu Demcsáka, uz kojega je bio savjetnik za ekonomske odnose Tamás Bakó.
Iz različitih vidova pomoći koji je mađarski narod pružio Hrvatskoj posebno se ističe najveći investicijski projekt, gradnja I. osnovne škole u Petrinji. Nakon dovršetka gradnje mađarska javnost će biti i detaljnije informirana o ovom području što će zasigurno otvoriti prostor za daljnja ulaganja, rečeno je na sastanku čiji je zaključak bio kako je potrebno jačati suradnju u području drugih investicija i razmjene dobara.

“Nužno je jačati poslovni sektor i suradnju u području poduzetništva. Ured za ekonomske odnose Mađarskog veleposlanstva uspostavlja suradnju sa SMŽ kako bi se razmijenile informacije o gospodarstvu i daljnje jačanje gospodarske suradnje.”, objavljeno je iz Županije nakon sastanka.

Župan Celjak je mađarskom veleposlaniku i suradnicima predočio aktualno stanje Županije, kao i planove i projekte koje ova županijska uprava kreira u svrhu sanacije šteta od potresa i poboljšanja kvalitete življenja na našem prostoru.
Sisačko-moslavačka županija se u potpunosti otvorila ulaganjima, rekao je župan. Kroz projekt Regionalni centar kompetentnosti imamo najsuvremeniju CNC opremu u Hrvatskoj i zainteresiranim je korisnicima korištenje te opreme potpuno besplatno, uz uvjet da imaju registriranu djelatnost na području naše županije.

Županija je pokrenula osnivanje 2 poduzetnička centra, a župan je gostima predstavio kvalitetne poduzetničke zone od Lekenika do Novske i Petrinje.
„Velike su mogućnosti suradnje u području turizma i poljoprivrede, no svakako nam je nužan razvoj proizvodnih djelatnosti koje otvaraju radna mjesta. Razvijene su mjere za razvoj gospodarstva i namijenjene poduzetnicima i vlasnicima OPG-ova koji ulažu i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, oni će svoje investicije moći realizirati uz 0% kamate. Sufinancirat će se kamate kreditnih linija HBOR-a, usmjerene na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva, kao i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.
Zasigurno će i izgradnja, bolje rečeno dovršetak autoceste do Sisak, dionice Lekenik-Sisak, na kojoj su krenuli radovi, pomoći boljoj prometnoj povezanosti i razvoju gospodarstva“, zaključio je župan Ivan Celjak.

najčitanije