Župan održao radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima SMŽ-a

nn

261020211635271298.jpeg

Suradnja na aktualnim projektima i mogućnosti novih ulaganja i projekata na području Sisačko-moslavačke županije bila je tema radnog sastanka kojeg je župan Ivo Žinić održao s gradonačelnicima i načelnicima općina Sisačko-moslavačke županije.
Drugi po redu takav sastanak održan je s ciljem razgovora o onome što predstoji razvoju županije, zaustavljanja negativnog trenda odlaska mladih ljudi i propadanja radnih mjesta, te informiranja o određenim aktivnostima koje se provode u Županiji sa svim svojim pročelnicima i odjelima. Tako su nazočni imali priliku čuti informacije o “gospodarenju otpadom, održavanju prometnica Županijske uprave za ceste, novosti iz Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo i ostalih institucija i ustanova u našoj županiji”, rekao je župan. Sastanku su također prisustvovali predstavnici određenih tvrtki koje nude inovacije kojima bi se unaprijedilo poslovanje ali i poboljšao sam život unutar gradova naše županije. “Imali smo priliku vidjeti izlaganje predstavnika Hrvatskog telekoma koji je predstavio punionice električnih automobila, pa određene uređaje kojima se mjeri odvod otpada i svega onog ostalog što je interesantno za našu županiju. Također, po prvi smo put imali priliku vidjeti novi električni automobil koji je predstavila tvrtka Dok-ing i cilj nam je već u ovoj godini nabaviti prvi električni automobil i na taj način pokazati senzibilnost za zaštitu našeg okoliša i zraka”, nastavio je župan.
Osim što su prezentirali aktivnosti koje sami provode u županiji i razmatrali unaprjeđivanje razvoja uvođenjem inovacija, župana i predstavnike županijske vlasti zanimalo je i kako pomoći gradonačelnicima i načelnicima. “Cilj nam je dobiti povratnu informaciju od naših gradonačelnika i načelnika, koje su to teme i koji su to problemi koje imaju, a možemo ih zajednički riješiti”, rekao je župan te dodao kako su predstavili i strategiju regionalnog razvoja i dali određene smjernice načelnicima na koji način tome treba pristupiti, ali i zatražili kompletnu dokumentaciju projekata koji imaju građevinsku dozvolu i koji se ovog trenutka mogu financirati iz fondova EU-a. Županijska vlast je također ponudila svim gradovima i općinama besplatnu izradu studije izvodljivosti za neke njihove određene strategije i projekte, a kad dobiju sredstva iz fondova EU-a, to će vratiti u proračun. Župan je naglasio kako je iznimno bitno kandidirati što više projekata na razne natječaje koji se financiraju iz fondova EU-a, te da je to vrlo bitno za razvoj županije. “Očekujemo da ćemo ove godine imati preko tristo takvih natječaja i želimo ojačati ljudskim resursima i našu Županijsku razvojnu agenciju Simora, ali isto tako i sve razvojne agencije unutar gradova i oćina”, zaključio je župan Sisačko-moslavačke županije, vo Žinić.
Za kraj je naglasio da će kroz mjesec dana sigurno ponovno organizirati ovakav sastanak i da će se još značajnije krenuti u cijelu ovu proceduru.

najčitanije