Župan obišao gradilišta na autocesti od Lekenika do Siska

imp

Autocesta 2

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je, zajedno s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, obišao aktivna gradilišta na području Lekenika i Siska.

 

Autocesta 3

„San napokon postaje stvarnost, izvođači asfaltiraju autocestu do Siska. Još uvijek nismo svjesni što će značiti neposredna povezanost Siska i Zagreba autocestom i u demografskom i u gospodarskom smislu. Pogotovo kad uzmemo novu kartu regionalnih potpora i činjenicu da je najjeftinije ulaganje poduzetnicima upravo na području Sisačko-moslavačke županije. Blizina Zagreba, siguran sam, jamči i dolazak mladih obitelji, pogotovo uzmemo li u obzir da smo s ministarstvom nadležnim za graditeljstvo dogovorili izgradnju 20 višestambenih zgrada na području Siska. Zaista smo sretni što napokon vidimo asfaltiranje, dovršetak autoceste do Siska. Sad, hoće li to biti tri mjeseca prije ili kasnije, to nam ovog trenutka nije bitno, jer ovaj san čekamo već 20 godina,“ kazao je župan Celjak.

 

Autocesta Huzjan

Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta: „Dionica autoceste A 11 Lekenik-Sisak, dužine 10,9 km. Ukupna dužina autoceste od Zagreba do Siska je 42 km. Radovi napreduju jako dobro, u završnoj su fazi. Ova bi se autocesta na Čvoru Sisak trebala spojiti na državnu cestu.“

 

 

„Gradnju pratimo od prvog dana, zadovoljni smo s onim što danas vidimo. Znamo koji su sve problemi u realizaciji bili, od nedostatka materijala na ovom prostoru pa do vremenskih uvjeta. Kroz Fond solidarnosti, kao posljedica petrinjskog potresa, realizirano je gotovo 100 milijuna eura prometnica. Ministarstvo je ukinulo i naplatu cestarine,“ rekao je Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu. Osim same autoceste, nastavio je Mihotić, izuzetno je bitan moment da će gradnjom čvora Žažina, koji se sada projektira, i Petrinja i Glina dobiti izravan priključak na autocestu. Ta je investicija procijenjena na 6,5 milijuna eura. Hrvatske autoceste sada provode natječaj za prolaz u zagrebu, preko Ranžirnog kolodvora, koji će autocestu spajati na Sarajevsku ulicu s centrom Zagreba. To u konačnici znači da će, kad autocesta bude dovršena, za manje od pola sata dolaziti iz centra Siska u centar Zagreba.

 

Autocesta Mihotić

Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta naglasio je kako je i u ovom projektu ključna koordinacija: Hrvatske ceste su u zadnjem vremenskom periodu na područje ove županije uložile oko 22 milijuna eura bez PDV-a. Ovdje razgovaramo o koordinacijskoj akciji između Hrvatskih autocesta i cesta što se tiče čvora prema D 36 i na kraju imamo most Odra i pristupne ceste. Svi radovi su u vremenskom planu i bit će završeni koordinirano,“ a završetak očekuju tijekom ljeta.

 

Autocesta 7 Odranski Most Novi 3 Odranski Most Novi 4 Autocesta 6

Obilazak je uključio i gradilište spoja autoceste s državnom cestom u Sisku. Zahvat je ugovoren u dvije faze i obuhvaća izvedbu mosta Odra i rotora Staro Pračno sa spojnim cestama (prva faza) i izvedbu sjevernog kolnika spojne ceste od spoja na autocestu Lekenik – Sisak do rotora Staro Pračno.

Radovi na mostu Odra su do visoke faze dovršeni, rekao je državni tajnik Tomislav Mihotić. Ovaj dio projekta, od rotora Staro Pračno do uključivanja u Zagrebačku ulicu, vrijedan 8,6 milijuna eura, privodi se kraju. I stari most na Odri će, nakon puštanja u promet novog mosta, biti saniran i predan stanovništvu na korištenje.

najčitanije