Žinić:“Skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost“

imp

261020211635230784.jpeg

Hoće li bivša vojarna Čerkezovc nedaleko Dvora biti mjesto na kojem će biti odlagalište radioaktivnog otpada znat će se 30.rujna jer tada će se u Ljubljani održati sastanak resornih ministara Hrvatske i Slovenije.
O mogućem rješenju odlaganja i skladištenja nisko i srednje radioaktivnog otpada u Dvoru u Sisku su razgovarali predstavnici Unsko-sanskog kantona i Sisačko-moslavačke županije.
Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona je istaknuo kako su ovdje u duhu dobrosusjedskih odnosa došli razgovarati o problemu koji muči više od 300 tisuća građana u susjednoj Bosni i Hercegovini.
„I čini mi se da vrijeme koje je proteklo od pojavljivanja ovog problema radi isključivo za BiH i za stanovnike BiH i za sve ono što mi štitimo na području BiH u ovim razgovorima da Hrvatska odustane od ove lokacije. Što odmiče više vrijeme javnost BiH, svi nivoi vlasti, od lokalnog do državnog su jedinstveniji da se drugoj strani, odnosno regulatornim tijelima i svima onima koji upravljaju ovim problemom na području Hrvatske da objasnimo da je ta lokacija je neprihvatljiva sa aspekta 300 tisuća stanovnika, sa aspekta Une, nacionalnih parkova s vaše i naše strane, prirodnih parkova te parkova prirode s jedne i s druge strane“, istaknuo je Bunić dodajući kako ovaj prostor s jedne i druge strane granice napušta veliki broj ljudi, te smatra da bi zbrinjavanje ovakvog otpada samo pogoršalo tu situaciju. Stoga vjeruje kako će u cijeloj priči prevladati razum.

Župan Ivo Žinić izrazio je razumijevanje za zabrinutost ljudi te napomenuo kako su sastanku nazočili i stručnjaci iz ovog područja, koji kako kaže župan, ističu da ovaj otpad nije opasan po ljudsko zdravlje i prirodu ukoliko se skladišti na ispravan način.
„Dobar dio toga dolazi iz neznanja. Negativnom kampanjom koja je vođena i ovdje u našoj županiji i od strane nekih čelnika došlo je do toga da ova lokacija nije prihvatljiva. Međutim ja želim i ovim putem umiriti javnost i reći da skladištenje radioaktivnog otpada ne predstavlja nikakvu opasnost. Pogotovo ukoliko se to bude skaldištilo na tom području.“, rekao župan.
Iako se bivša vojarna Čerkezovac smatra potencijalnim mjestom za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada, mještani su unatoč ponuđenoj novčanoj satisfakciji, prosvjedima i peticijom pokazali da ne žele odlagalište u svom dvorištu.
„Uvijek kažem kad spominju novac po pitanju za odlaganje radioaktivnog otpada da nije dobro sirotinji davati novac i na takav način da se dođe do realizacije ovakvog projekta“,istaknuo je načelnik općine Dvor Nikola Arbutina.