Žinić: Želimo popraviti lošu demografsku sliku u županiji'

st

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Sisačko-moslavačka županija broji 172 i pol tisuće stanovnika. U odnosu na popis iz 2001. manje nas je za oko 13 tisuća, a iz godine u godinu smanjuje se i broj rođene djece.
Županija zato pokreće pronatalitetne mjere za obitelji s troje i više djece jer svi demografski pokazatelji govore da je prosjek, koji je potreban da bi dolazilo do prirodnog rasta, 2,1 dijete po obitelji. Od gotovo 34 tisuće obitelji s djecom u županiji, svega 4000 je onih koje imaju troje i više djece.
Zbog toga županija uvodi sustav mjera koji bi trebao pokriti sve strukture obitelji – od novorođenčadi do učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i čitavih obitelji.
Mjere uključuju jednokratnu novčanu pomoć za svako treće i sljedeće dijete od 3 tisuće kuna, zatim školski obrok u pola cijene u svim osnovnim školama na području županije bez obzira je li osnivač škole Grad ili Županija. Ta će mjera obuhvatiti 1200 učenika.
Obitelji iz cijele Hrvatske s troje i više djece dobivaju 50% na sve usluge u Top Termama Topusko.
Tu je i mjera za dodjelu stipendija redovitim studentima s područja Sisačko-moslavačke županije za akademsku godinu 2016./2017. kroz mjere pronatalitetne politike za obitelji s troje i više djece. Dodijelit će se 25 stipendija u iznosu od 700 kuna. Natječaj je raspisan 22. ožujka i traje 12 dana.
‘Ovo je samo jedan mali pokretač nečega što bi u budućnosti trebalo biti značajnije. Prema našim mogućnostima u proračunu, želimo pokazati da nam je cilj zaustaviti negativni trend i lošu demografsku sliku. To je proces koji će potrajati, ali je krajnje vrijeme da se pozabavimo tim problemom’, zaključio je župan Ivo Žinić.

najčitanije