Žinić: 'Obećajem da će središnji paviljon biti završen'

st

261020211635268641.jpeg

Neizvjesnost oko izgradnje središnjeg paviljona se nastavlja. Župan Ivo Žinić lažnima je nazvao tvrdnje kako ministarstva u dogovoru s njim projekt žele stopirati. Odgovornost prebacuje na drugu stranu.
Od trenutka kad je napravljena dokumentacija za projekt središnjeg paviljona, županijska i državna vlast tražile su način da osiguraju sredstva, no to do danas, kaže Žinić, nisu uspjeli. Tek je prošle godine, nastavlja, neposredno prije parlamentarnih izbora projekt izvučen i pokušalo ga se staviti u proceduru za fondove EU. Omogućeno je financiranje izgradnje nekih zdravstvenih objekata, no to, kaže župan, nije uključivalo izgradnju bolnice, ali je omogućena izgradnja dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijema. Projekt vrijedan 150 milijuna kuna stavljen je, kaže, u takav operativni program, no, bez obzira što je prošao predselekciju i ušao u uži krug objekata za financiranje, sredstva nikada nisu bila osigurana.
‘Prijašnja vlast je pokušala jednostavnim potezom pera napisati da se radi o dnevnoj bolnici i prikazati to tako da se financira iz fondova EU. Novi je ministar, kad je vidio da nisu osigurana sredstva, shvatio da projekt nije prihvatljiv za financiranje’, rekao je Žinić.
U zadnjih mjesec dana župan je, kaže, više puta razgovarao s ministrom Nakićem, a na njihovom zadnjem sastanku dogovoreno je kako postoji mogućnost financiranja ovakvih objekata kroz sredstav EU, ali kako je maksimalni iznos kojeg EU daje za dnevne bolnice 50 milijuna kuna a za objedinjeni hitni bolnički prijem 20 milijuna kuna.
‘Odlučili smo da zadržimo gabarite osnovnog objekta kako ne bi išli u potpunu reviziju projekta. Međutim, dio prostora će ostati neuređen. Ukupna građevinska vrijednost je 93 milijuna kuna, a mi imamo na raspolaganju 70 milijuna kuna plus 15 milijuna iz domaćih izvora. Dogovorili smo laboratorij za hemodijalizu, dnevnu bolnicu i objedinjeni hitni bolnički prijem. Ostali sadržaji se zasad neće uređivati, već će se odraditi samo građevinski radovi.’
Pozivanja na prosvjede, kaže Žinić, predizborna su kampanja od strane onih koji žele zaustaviti ovaj projekt. Obećaje da se takvo što neće dogoditi.
‘Kao župan, kao arhitekt i kao čovjek koji je radio u fondovima EU garantiram da će ovaj objekt biti završen. Imamo potrebne elemente i obećanja ministara da slijedeće godine krećemo u realizaciju’, rekao je Žinić.
Iako župan tvrdi kako ne postoji opasnost tužbe od strane izvođača radova jer nikakav ugovor nije potpisan, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kaže kako joj ovakvi postupci nisu jasni.
‘Ako je izvođač izabran i može se odmah krenuti, onda mi nije jasno zašto se čeka godinu dana. Nije mi jasmo zašto se odustaje od projekta vrijednosti 125 milijuna kuna u kojem mi moramo dati samo 20%. Dvije godine je gospodin Dubovečak s ekipom radio na tom projektu, a sad idemo na kombinaciju iskrivljenog projekta. Postojeća dokumentacija od 3.5 milijuna će propasti i mislim da slijedeće godine neće ništa krenuti te da je ovo još jedna šarena laža HDZ-a’, rekla je Ikić Baniček.

najčitanije