Žinić: ' Cilj je do 2018. imati županiju čistu od mina'

st

Razminiranje poljoprivrednih i ostalih površina jedan je od prioriteta Sisačko-moslavačke županije. Suradnja s Hrvatskim centrom za razminiranje je i više nego dobra i posao koji je važan za stanovnike naše županije lagano se privodi kraju. Nakon prve faze, tijekom koje je razminirano preko 13 kvadratnih kilometara na području Topuskog, Sunje, Gline, Petrinje i Siska, kreće druga faza nakon koje bi trebalo ostati jako malo poljoprivrednih i nešto šumskih površina zagađenih minama.

Druga faza razminiranja obuhvaća 6.8 kilometara kvadratnih na području grada Gline i općine Gvozd, naselja Gora, Mađari, Novoselci, Bobovac i Košutarice te Kričke u gradu Novska.
Razminiranje ima jasnu svrhu – omogućavanje gospodarenja imovinom i nastavak poljoprivredne proizvodnje. Koliko je razminiranje poljoprivrednih površina važno za gospodarstvo Republike Hrvatske, objasnio je Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, na primjeru Ličko-senjske županije, koja je bila podvrgnuta istim mjerama kao i Sisačko-moslavačka.

‘U Ličko-senjskoj županiji smo razminirali preko 18,8 kvadratnih kilometara minski sumnjiva područja na kojem se sadio lički krumpir. Ako računamo da je prinos 20 tona po hektaru a cijena krumpira 3 kune po kilogramu, onda dolazimo do računice da smo od 1996. godine izgubili više od 2 milijarde kuna samo na račun jedne kulture na tom području’, rekao je Jakopec, dodajući kako će se, u slučaju povoljnih okolnosti, slijedeće godine ući u treću fazu sa sredstvima koja će se također koristiti u ove dvije županije.
Da je razminiranje jedan od prioriteta, naglašava i župan Ivo Žinić.
‘Kao župan, neću biti zadovoljan dok ne razminiramo i zadnji kvadratni metar u našoj županiji. Cilj je do 2018. imati županiju čistu od mina, to je optimističan plan, ali ako nastavimo raditi ovako sigurno ćemo uspjeti’, rekao je Žinić.

Vrijednost druge faze razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko-moslavačkoj županiji je 56 milijuna kuna, a tijekom prošle i ove godine Županija je za razminiranje utrošila gotovo 150 milijuna kuna.

najčitanije