"Žene i ruralni razvoj"

imp

261020211635287892.jpeg

„Žene i ruralni razvoj“ – uloga žena u ruralnim područjima velika, ali nedovoljno priznata – bio je naziv seminara u organizaciji ženske inicijative županijskog HNS-a.

Značajna je uloga žene u gospodarskom razvoju ruralnog područja,a na primjeru Gradske tržnice koja ima najveći broj certificiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava to je vidljivo i u praksi, rekla je u subotu, 13. rujna u Sisku direktorica Gradske tržnice Sisak i predsjednica Ženske inicijative HNS-a za Sisačko-moslavačku županiju Adelina Ivković.
„Želimo potaknuti inovativnost u predstavljanju tradicijskih proizvoda, podijeliti informacije o mogućnostima koje pružaju fondovi, afirmirati umrežavanje i razmijeniti iskustva te potaknuti žene na vođenje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, budući da su samo u 20 posto slučajeva vlasnice i nositeljice OPG-a žene”, istaknuto je na seminaru na kojem su sudjelovale sudionice iz svih dijelova Hrvatske.

“Uloga žena u ruralnim područjima i ruralnom razvoju izuzetno je velika i nedovoljno priznata. Želimo da ta tema dobije veći značaj. Želimo potaknuti i Ministarstvo poljoprivrede da što prije izradi Akcijski plan za promicanje i unapređivanje uloge i statusa žena u ruralnim područjima koji je trenutno u pripremi”, istaknula je predsjednica Ženske inicijative HNS-a i HNS-ova saborska zastupnica Sonja König te u ime Ženske inicijative naglasila zalaganje za bolji status žena u ruralnim područjima.
Ženska inicijativa HNS-a ističe potrebu većeg uključivanja žena u društveni i politički život, sustavno osnaživanje žena u ruralnom prostoru te potrebu ravnopravne podjele kućanskih i obiteljskih obveza, kao i značaj obrazovanja i neformalnog obrazovanja, informiranja i razmjene iskustva žena u ruralnim područjima.

Seminaru, koji je organiziran uz podršku Zaklade Friedrich Naumann za slobodu, prisustvovao je i voditelj Političke akademije HNS-a i saborski zastupnik Boris Blažeković.
U sklopu seminara otvorena je i izložba fotografija „Žene u ruralnom razvoju Republike Hrvatske”.
Na seminaru je zaključeno kako će Ženska inicijativa HNS-a aktivno sudjelovati te svojim akcijama i ovakvim edukacijama nastojati poboljšati status žena u ruralnim područjima.
Zadovoljstvo uspješno organiziranim seminarom istaknula je u ime domaćina , predsjednica Ženske inicijative HNS-a SMŽ Adelina Ivković, podjsetivši kao je dolazak članica inicijative iz cijele Hrvatske bio i dobar način za upoznavanje sa Siskom i Sisačko-moslavačkom županijom. Odradili smo dobar posao, zaključila je Ivković.

najčitanije