Zeleni prsluci u Petrinji: Za Zelenu kuću, zelenu Banovinu, zelenu Županiju i zelenu Hrvatsku!

imp

261020211635237255.jpeg

Pitanje odlaganja nuklearnog otpada na području Sisačko-moslavačke županije ponovno se aktualizirala. Nakon održane Sjednice Međudržavnog povjerenstva za praćenje provođenja Ugovora između vlada Hrvatske i Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa u vezi ulaganja, korištenja i razgradnje Nuklearne elektrane Krško, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je ponovio kako se u planu Vlade oko zbrinjavanja radioaktivnog otpada kao lokacija spominje Trgovska gora, odnosno Čerkezovac, područje Dvora na Uni.
Glasno ne tome danas su rekli Petrinjci okupljeni oko projekta Zelena kuća. Zelena kuća je petrinjski projekt oko kojeg je okupljeno više od 30 lokalnih OPG-ovaca, proizvođača ekološke i domaće hrane. Upravo je prostor ispred Zelene kuće odabran za održavanje tiskovne konferencije s koje se želi poslati poruka- NE odlagalištu radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ističe Jasmina Robinić , direktorica tvrtke Poslovne zone d.o.o. Petrinja.

zeleni prsluci 2
„Ako se Trgovska gora proglasi spremištem nuklearnog otpada OPG-ovci će dobiti jednu markicu koja za njihovo buduće poslovanje nikako neće biti povoljna. Mi ovdje želimo promovirati ekološki način proizvodnje, domaći način, nešto zdravo i iz domaćeg uzgoja, a proglašenjem Trgovske gore spremištem radioaktivnog otpada to pada u vodu. Automatski to odbija i kupce pa njihova rad, trud proizvodnja gubi smisao.“, rekla je Robinić.
To za nas nije prihvatljivo, kaže petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović dodajući da to on nikada, kao ni Petrinjci neće podržati. Zato smo obukli zelene prsluke i okupili se ovdje, kaže Dumbović-„Obukli smo zelene prsluke, želimo da zelene prsluke obuče cijela Sisačko-moslavačka županija, cijela Hrvatska, kako bismo sačuvali svoju zemlju, svoj način života. Tko će kupovati ekološke proizvode, med, povrće, voće, lavandu, uzgojenu nadomak nuklearnog odlagališta. Kada bi se dogodilo, da naša županija, naša Banovina postane nukelarno odlagalište, percepcija javnosti za našu županiju bila bi pogubna i katastrofalna. Trgovska gora nije nikako, prihvatljiva lokacija za odlaganje nuklearnog otpada jer je sam Plan odlaganja nukleranog otpada na Trgovskoj gori nespojiv sa životom ovdje i s budućnošću kao i mogućim prirodnim vrijednostima, ekološkom proizvodnjom i samim održivim razvojem kojeg planiramo na ovom području“ istaknuo je Dumbović.

najčitanije