Završio projekt WalkON: Osnaživanje zajednica za društvo mira

imp

Šest europskih organizacija iz Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske sudjelovale su u međunarodnom projektu WalkON – Osnaživanje zajednica za društvo mira.
Cilj ovog projekta bio je stvoriti mrežu udruga, mladih, osoba koje rade s mladima i nastavnika koje se zalažu za promicanje pomirenja, razmjenu znanja i borbu protiv govora mržnje na različitim razinama. Iz Hrvatske je partner Agencija lokalne demokracije Sisak, a nositelj projekta je albanska organizacija Beyond Barriers.

 

„Tijekom 27 mjeseci trajanja projekta proizveli smo nekoliko alata za rad na ovim temama, educirali udruge i nastavnike i proveli lokalne aktivnosti.
Koncept projekta je kombinacija zajedničkih međunarodnih aktivnosti na kojima bi se kreirali novi sadržaji, a onda u svakoj zajednici bi se ti novi sadržaji testirali.
Kako bi mogli razvijati nove edukativne modele za obrazovanje za djelovanje prema suzbijanju govora mržnje, prvo smo napravili istraživanje u svih 6 država.“, rekla je predsjednica ALD-a Paula Raužan dodajući da je istraživanje za Hrvatsku završeno u veljači 2020. i po prvi put je na jednom mjestu sumirano stanje na polju ljudskih prava, zakonodavnog okvira te praksa, odnosno, kako i koji obrazovni programi već postoje na području mirovnog obrazovanja, što uključuje i suzbijanje govora mržnje.

Iz tih istraživanja, napravljen je i kratki pregled regionalnih politika pod nazivom Novo doba pomirenja – Generacija Z kao pokretač u kojem se nalaze i preporuke za svaku razinu (od donositelja politika, pa sve do mladih pojedinaca), kako povećati kompetencije za rad na ovim temama.
„Jedna od promotivnih aktivnosti kojom smo željeli uključiti što više mladih u kreativni izričaj je bio Natječaj za ilustracije razglednica na teme projekta, a iz svake države je odabran jedna pobjednička ilustracija na osnovu kojih su tiskane razglednice. Razglednice koristimo kao alat i za zagovaranje na način da ih mladi šalju prijateljima, ali i nekim državnim tijelima.
Proveli smo 3 međunarodne aktivnosti (dvije u Draču u Albaniji, a jedna je upravo završila u Vrnjačkoj Banji u Srbiji), a koje su motivirale izradu priručnika s konkretnim radionicama za nastavnike i osobe koje rade s mladima na teme ljudskih prava, diskriminacije i suzbijanja govora mržnje. Priručnik je u završnoj fazi lekture i uskoro će biti dostupan na našoj web stranici.
Proveli smo edukaciju za nastavnike o metodama rada s učenicima na teme suzbijanja govora mržnje.
Proveli smo dugoročnu edukaciju za udruge koje rade na ove teme, a koja je rezultirala lokalnom koordinacijom za podršku integraciji osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom koje žive u Sisku. Koordinacija nam pomaže da zajednički odgovorimo na izazove s kojima se susreću ti ljudi u novoj kulturi koja im je sada dom, ali da se i mi sami lakše nosimo s izazovima koje imamo i mi sami i naša zajednica.“, pojasnila je Raužan.

Trenutno je u Strukovnoj školi Sisak postavljena izložba fotografija pod nazivom „Ne govoru mržnje u mojoj školi“ koja predstavlja fotografije mladih koji su bili na razmjeni mladih. Fotografije predstavljaju kako mladi doživljavaju koncepte ljudskih prava, kulture, identiteta, mira i solidarnosti.
„Ova izložba je primjer da su često dovoljne i male aktivnosti da se potakne razmišljanje o velikim stvarima. Tijekom otvaranja izložbe u školi, imali smo prilike razgovarati s mladima i ono što je nama bilo važno jest da čuju poruku da su upravo oni koji su pokretači promjena i da stoga važno da se aktivno uključe u život zajednice. Mladi su ti koji mogu graditi društvo koje uključivo i u kojem ima mjesta za sve nas, bez obzira koliko smo drugačiji jer, svi mi smo jedinstveni, a time i drugačiji.“, zaključila je predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak Paula Raužan.

Istraživanja svih država su okrupljena u jedno veće izdanje u kojem je napravljena i komparativna analiza stanja u ovih 6 država.

 

Foto – Agencija lokalne demokracije Sisak

najčitanije