Završeni radovi na cesti u Svinjičkom

Smz Image 2023 08 26 08 31 27 483

Završeni su radovi na izgradnji i modernizaciji prometnice u Svinjičkom koja će puno brže i bolje povezati Donju Posavinu s Moslavinom, ali i s ostatkom županije. Značaj ove ceste prepoznao je župan Ivan Celjak na čiju je inicijativu Sisačko-moslavačka županija pokrenula aktivnosti vezane uz njezinu izgradnju što je od izuzetne važnosti za sve stanovnike Donje Posavine, vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji na tome području imaju svoje OPG-e, turiste koji posjećuju Park prirode Lonjsko polje, ali i ostala mjesta u Donjoj Posavini poznata po bogatoj kulturnoj baštini i svojim prirodnim ljepotama.

Cesta je u nadležnosti Grada Siska, no kako se nikada nije asfaltirala, Sisačko-moslavačka županija zatražila je suglasnost Grada Siska za ovu cestu kako bi je uredila i putem Županijske uprave za ceste izvršila povijesno ulaganje u ovom dijelu Posavine uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda.

Završene radove na prometnici dugačkoj gotovo 6 kilometara od naselja Svinjičko do državne ceste D-36 u dijelu šume Brezovica, obišao je u subotu, 26. kolovoza 2023. godine župan Ivan Celjak sa suradnicima, ali i mještanima.

OSTVARENJE SNA I CESTA KOJA ŽIVOT ZNAČI

„Ova cesta život znači i to je ostvarenje sna svih ovih mještana, ali i mog osobnog sna. Bilo je nekoliko razloga zbog kojih sam se počeo baviti ovim poslom, jedan od njih je bio dovršetak autoceste od Siska do Zagreba i drugi je ova cesta koja povezuje Donju Posavinu i Moslavinu. Nikada mi nije bilo jasno kako nitko ne može napraviti ovu cestu. I upravo sam zbog toga danas jako sretan i drago mi je zbog ovog projekta koji je za mene osobno jedan od najdražih. Sisačko-moslavačka županija je, uz pomoć Županijske uprave za ceste, ishodila mogućnost da napravi ovu cestu koja nije u našoj nadležnosti. Međutim, uspjeli smo pronaći pravni put i osigurati financijska sredstva za modernizaciju ove prometnice“, naglasio je župan Celjak.

 

 

ZNAČAJ PROMETNICE ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE I TURIZMA

Prometnica u Svinjičkom nije važna samo sa stanovnike Donje Posavine već je izuzetno značajna za opstanak i razvoj poljoprivrede, ali i turizma.

„Većini ljudi koji žive ovdje poljoprivreda znači egzistenciju i osnovni im je izvor prihoda. Mnogi poljoprivrednici koji žive u Donjoj Posavini imaju svoje njive, zemlju i vinograde na području Moslavine i ovom cestom oni će doći puno brže i kvalitetnje do svojih njiva i oranica. Cesta je značajna i za razvoj turizma na području Parka prirode Lonjsko polje, jer ovom cestom smo dobili reprezentativan ulaz u Park prirode sa sisačke strane“, dodaje župan.

 Stanovnici Donje Posavine, koji su ovu cestu čekali više od 30 godina, nisu krili zadovoljstvo moderniziranom prometnicom. Jedan od njih je Marko Barić, vlasnik Tradicije Čigoč za kojega ova cesta ima važnost u turističkom smislu.

„Sada je autocesta jako blizu tako da je ovo značajan projekt, a cesta će jako puno značiti turistima koji će sada puno češće dolaziti na ovu stranu Parka prirode Lonjsko polje i u prvo europsko selo roda u Čigoču“, rekao je Barić.

 

 

MJEŠTANI DONJE POSAVINE PRESRETNI ZBOG NOVE CESTE

Ivica Grgurić iz Svinjičkog ističe kako modernizirana prometnica ima izuzetnu ekonomsku važnost.

„Mi mještani smo u šali ovu cestu već počeli zvati Celjakova cesta. Ovo je jako velik i važan projekt. Važnije mi je da se ova cesta uredila nego da sam si doma nešto uredio. Kad su me zadnjih 25 godina pitali koji su mi problemi, uvijek sam svojim pčelarima pričao da je najveći problem bila infrastruktura i sada je to napokon riješeno“, kaže Grgurić.

Svoj OPG ima i obitelj Majcen iz Svinjičkog koji dodaje kako im ova cesta jako puno znači.

„U obitelji imamo dva OPG-a, dugi niz godina se bavimo stočarstvom i konjogojstvom.  Ova cesta nam puno znači i zahvaljujemo svima koji su prepoznali  potrebe mještana da se cesta napokon asfaltira. Puno nam znači brža povezanost s autocestom i Moslavinom za naš transport žitarica i za prijevoz stoke“, kaže Hrvoje Majcen.

 

OSTALI PROJEKTI ŽUPANIJE U DONJOJ POSAVINI

Osim ulaganja u prometnu infrastrukturu, Sisačko-moslavačka županija provodi još nekoliko značajnih projekata iz područja zdravstva, kulture i turizma u Donjoj Posavini.

Provodi se cjelovita obnova bivšeg župnog dvora u Kratečkom te kurije Oberhofer-Hangi u mjestu Čigoč, a sve u cilju društvene, kulturne i gospodarske revitalizacije ruralnih područja Donje Posavine. Sisačko-moslavačka županija obnavlja i ambulantu u Kratečkom gdje će radovi završiti u prvoj polovici rujna, a protekla četiri mjeseca provedena je prva faza projekta Županijski kutak zdravlja usmjeren na povećanje zdravstvene zaštite posebno starijeg dijela stanovništva koji žive u mjestima Donje Posavine.

najčitanije