Završena tradicionalna 8. plovidba niz rijeku Kupu

st

261020211635266654.jpeg

Nakon što je još 5. kolovoza završena je tradicionalna 8. plovidbu niz rijeku Kupu, od Karlovca do Siska u organizaciji Esperantskog društva Sisak i Esperantskog društvo Petrinja, ekipa nam se javila s dojmovima.
Plovidba se organizira kao doprinos hrvatskih esperantista Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja, a istovremeno je i podsjećanje na tkz.: “Žitni put”, koji se razvio naročito u 18. i 19. stoljeću, a prije dolaska željeznice. “Žitnim putom” se iz Slavonije i ostalih kontinentalnih dijelova Hrvatske, brodovima ­lađama­ korabljama, dopremalo žito, drvena građa, duhan, koža i dr. do Karlovca. Rijekom Kupom, od Siska do Karlovca su se lađe vukle uz vodu, uz pomoć konjske i ljudske snage, tu se roba pretovarivala na kola i konje, i dalje se prebacivala do Rijeke, Istre i Dalmacije.
U ovogodišnjoj plovidbi niz rijeku Kupu, od Karlovca do Siska, je sudjelovalo 10 sudionika sa tri čamca – šiklje, sa vanbrodskim motorima. Od toga troje djece od 8 do 11 godina i dvije mlade američke esperantistice, Brihana Mostellor, iz savezne države Washington i Maria Angelice Previte, iz savezne države Utah.
5 etapa u ukupnoj dužini od 135 km, preplovljeno je u 5 dana,. Još 1. kolovoza iz Karlovca su ih ispratile Karlovačke mažoretkinje, a preko Pokupskog i Petrinje stigli su sve do Siska. U Pokupskom su im domaćini bili načelnik Općine Pokupsko, Božidar Škrinjarić i predsjednik Zavičajne udruge “Slap” iz Slatine Pokupske, Zvonko Hrgović. U Petrinji su sudionici plovidbe razgledali grad uz turističkog vodiča iz TZ Petrinje, a prije nastavka plovidbe prema Sisku, sudionike plovidbe posjetio je gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović. U Capragu, na kupalištu Kopa, esperantiste su ugostili članovi Ribolovnog društva Željezara. Sudionici plovidbe su posjetili spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u Jamničkoj Kiselici i Šišincu. Ekipa je sudjelovala i u završnoj svečanosti obilježavanja Danu pobjede i domovinske zahvalnosti i Danu hrvatskih branitelja gdje su stigli zajedno sa hrvatskim braniteljima iz Udruge “Vrbina”.

najčitanije