Završen projekt reanimacije obrta u županiji!

nn

U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno su 1962 registrirana obrta, a prije desetak godina bilo ih je preko 4000!

Upravo ove brojke pokazuju važnost projekta Učini obr(a)t koji se provodio od 20. srpnja 2015. do 19. srpnja ove godine, a Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, koja je bila nositelj projekta, naglasio je da je osnovni cilj projekta bio “pokušati animirati naše učenike osnovnih škola da se upisuju u obrtnička zanimanja”.

U projekt vrijedan 367 tisuća kuna, od kojih su 292 tisuće bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a 75 tisuća sredstva iz županijskog proračuna, bili su uključeni učenici osmih razreda iz 18 osnovnih škola i to s potpomognutog područja naše županije.

U okviru projekta provedeno je 18 promotivnih kampanja deficitarnih obrtničkih zanimanja u završnim razredima osnovnih škola, organiziran je posjet učenika i nastavnika na Otvorene dane Industrijsko-obrtničke i Strukovne škole Sisak, osmišljena je i izložba obrta te prezentacija deficitarnih zanimanja, prezentirane su i vještine učenika obrtničkih škola uređenjem prostora u središtu Siska, a organiziran je i studijski posjet sajmu obrtništva u Münchenu.

No, ono što je možda najbolji rezultat proizašao iz ovog projekta, ipak je podatak da se od 611 učenika osmih razreda, anketiranih o preferencijama i namjerama upisa u u srednje obrtničke škole, čak 29% izjasnilo da će upisati upravo trogodišnja zanimanja.

Rezultat napornog rada na projektu Učini obr(a)t je i Info-teka, “priručnik koji sadržava jako puno informacija važnih za upis u srednje škole”, objasnila je Snježana Tomašević iz Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove EU.

Ovakvih priručnika tiskano je i podijeljeno 1200 primjeraka.

Dakako, obzirom na uspješnost ovog projekta, razgovaralo se već i o sljedećem sličnom projektu jer su ovim ipak bili obuhvaćeni samo deficitarni obrti, a sljedeći projekt bi, naglašeno je, proširio promociju i na druga zanimanja.

najčitanije