Započeli radovi na prva dva objekta u centru Petrinje

imp

Perinja Radovi Centar Grada 2

Dvije godine nakon potresa konačno su počeli radovi na obnovi dvije zgrade u samom centru Petrinje, na Trgu dr.Franje Tuđmana 1 i 5, koje se nisu mogle financirati iz sredstava Fonda solidarnosti.
Radove je obišla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je tom prilikom podsjetila kako su Ministarstvo i konzervatorski odjeli nakon potresa napravili sve kako bi sačuvali fragmente kulturno-povijesne cjeline koji će se kasnije ugraditi u obnovljeno središte grada.

 

„Izradili smo program obnove kulturno-povijesne cjeline, sklopili ugovor s Gradom Petrinjom te zajednički proveli natječaje za projektiranje nakon čega su sada započeli radovi“, podsjetila je ministrica.

Govoreći o konkretnim primjerima, istaknula je kako su za četiri kuće završeni izbori izvođača, na dvije su radovi već započeli dok na druge dvije počinju sljedeći tjedan. Za petnaest kuća završena je kompletna projektna dokumentacija, u posljednjoj je fazi nabava radova dok se za trinaest kuća završava dokumentacija. Ministrica se osvrnula i na pitanje rješavanja obnove razrušenih kuća koje su morale biti u cijelosti uklonjene nakon kojih su ostale rupe u nizovima, a važno je očuvati njihove gabarite s obzirom na cjelinu. „Očekujemo da će radovi napredovati velikom brzinom, s obzirom na to da iako je riječ o zahtjevnim zgradama, to su zgrade male kvadrature. Što se tiče uklonjenih zgrada koje nisu bile visoko vrednovane, a zbog čega nisu mogle ući u obuhvat obnove bilo faksimilske ili rekonstrukcijske obuhvaćene našim planom obnove, za njih će se raspisati javni arhitektonski natječaj nakon kojega će odabrati najbolje ponuđeno rješenje.”

 

Ministrica je izrazila zadovoljstvo što radovi u području obnove kulturnih dobara dobro napreduju, jer su se u proces uključili stručnjaci i konzervatori iz cijele Hrvatske. No s posebnim izrazima zahvale, naglasila je kako je najveći posao bio na kolegicama u Konzervatorskom odjelu u Sisku na čelu s pročelnicom Ivanom Miletić Čakširan. „Konzervatori će tu biti do samoga kraja, radili su na projektima te izrađivali dokumentaciju i konzervatorske elaborate, u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom i drugim stručnjacima, a prisutni su na svim gradilištima i prate radove.”

Ministrica je također istaknula kako je Ministarstvo kulture i medija u cijelosti preuzelo financiranje obnove kuća u kulturno-povijesnoj cjelini Petrinje koje ne ide iz Fonda solidarnosti nego će se financirati nacionalnim sredstvima koje je Vlada osigurala putem Ministarstva. „Bili smo svjesni da ovdje moramo pristupiti na drugačiji način te smo odabrali metodologiju koju smo primijenili u obnovi Vukovara nakon Domovinskoga rata“, podsjetila je ministrica te dodala kako se svim tim kućama pristupilo kao ključnim segmentima kulturno-povijesne cjeline koje se obnavljaju temeljem našeg zakona. „Nakon toga će vlasnici kroz adekvatne procedure dobiti pravo na svoje stambene prostore“, zaključila je ministrica.

 

 

Foto – Ministarstvo kulture i medija

najčitanije