Započela reaktivacija zdravstvenih usluga u sisačkoj bolnici

imp

Hrvatska je danas ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno i postupno reaktiviranje javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.
Što to znači za našu bolnicu pojasnio je ravnatelj bolnice dr.Tomislav Dujmenović. „Ono što je bolnica počela je reaktivacija svih dijagnostičkih i kontrolnih ambulantnih pregleda. Tu molimo da nam pomognu i sami naši pacijenti, da dolaze u bolnicu samo ukoliko su naručeni. I dalje naravno zbrinjavamo sve hitne i onkološke bolesnike, a kod određenih dijagnostičkih pregleda, kao što je kolonoskopija, gastroskopija, ergometrija, u svakom slučaju prije pregleda trebat će napraviti bris na koronavirus. Molim samo za malo strpljenja jer će biti gužve na ulaznom šatoru, jer još uvijek moramo kontrolirati ulazak u bolnicu jer postoji još uvijek mogućnost i imamo kontakte sa bolesnicima koji su sumnjivi na koronavirus, ali postoji mogućnost uvijek da dođe pozitivan bolesnik“, rekao je ravnatelj.

dujmenović
U sklopu postupnog reaktiviranja zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije koronavirusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, ponovno će se pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.
„Centralno naručivanje će i dalje raditi. Ova protekla dva mjeseca kada se nije moglo dolaziti u bolnicu, mi imamo spisak tih bolesnika i mi ćemo ih zvati na preglede. Znači, nastojat ćemo obaviti jedan dio pregleda i dijagnostičkih pretraga bolesnika koji su sada na redu, ali u svakom slučaju uzet ćemo u obzir i sve ove bolesnike koji su zakasnili. Pošto ne možemo raditi u punom obimu, baš zbog poštivanja dezinfekcije, socijalne zaštite i zaštite bolesnika i zaposlenika, a i zbog našeg suženog prostora zbog toga još ne možemo raditi u punom obimu. Ali u svakom slučaju sve ćemo ih pozvati i sve te preglede će moći obaviti u bolnici. Vjerojatno ćemo jedno vrijeme moći raditi, već i ovog tjedna i sljedećeg, ćemo početi raditi u poslijepodnevnim satima, a ukoliko bude potrebno radit ćemo i subotom“, rekao je dr.Dujmenović.
Osim bolnica ordinacije obiteljske i dentalne medicine u Domovima zdravlja Sisak, Petrinja i Kutina rade prema redovnom radnom vremenu.
Posjet pacijenata biti će organiziran tako da pacijent nazove svog liječnika i dogovori termin kojeg se treba pridržavati. Na taj način izbjeći će se stvaranje gužvi i nepotrebni kontakti. Na ulazima u zdravstvene prostore i dalje se provodi trijaža i obvezna dezinfekcija ruku. Mole se pacijenti da liječnika posjete samo radi neodgodivih stanja.

najčitanije