Zaklada Ana Rukavina poziva građane Novske

sisakportal-hr

271020211635292865.jpeg

U srijedu, 14. svibnja, od 10.00 do 12.00 sati u Pučkom otvorenom učilištu,Trg dr. Franje Tuđmana 3, u Novskoj održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Zaklada Ana Rukavina odlučila se odazvati pozivu gospođe Mirjane Ciboci, koja je darovala krvotvorne matične stanice za oboljelog muškarca iz Češke, te Policijske postaje Novske i 246. akciju upisa organizirati upravo u Novskoj.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Registar i tako doprinijeti spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.
Akcija upisa u Novskoj, kao i sve akcije koje Zaklada organizira diljem Hrvatske, nosi poruku lijek je u nama kojom Zaklada želi podsjetiti građane da upisom u Registar mogu povećati šanse za život teško oboljelih.
Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, a nadasve dobrim ljudima, hrvatski Registar danas broji više od 44.000 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Hrvatski Registar dio je svjetskog (Bone Marrow Donors Worldwide), a darivatelji iz hrvatskog Registra dosad su dali šansu za život 24 oboljelih u Hrvatskoj i 17 u inozemstvu.