Za radove hitne sanacije dosad odobreno preko 53,8 milijuna kuna

mradenovic

251020211635199046.jpeg

Za povrat utrošenih sredstava hitnih sanacija krovišta, dimnjaka, zabata i dizala, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je do 24.svibnja riješilo ukupno 1.610 zahtjeva te je odobren povrat sredstava u iznosu od 53.876.758,77 kuna.
Odlukom Vlade od 1. travnja 2021. godine ta je mjera povećana sa 12 tisuća na 16 tisuća kuna po posebnom dijelu obiteljske kuće ili zgrade, odnosno na 25 tisuća kuna po obiteljskoj kući (ukoliko nema više posebnih dijelova). Da bi se ostvarilo pravo na isplatu razlike, potrebno je podnijeti zahtjev na Obrascu 5 te se pozvati na klasifikacijsku oznaku (KLASU) rješenja na temelju kojega je isplaćena svota od 12 tisuća kuna. Pritom nije potrebno dostavljati nikakvu dodatnu dokumentaciju.
Pravo na povrat novca za hitne sanacije:
Građani koji su samostalno prionuli hitno sanirati štete na krovištima, dimnjacima, zabatima, dizalima i stubištima imaju pravo na povrat novca. Da bi se ostvarilo pravo na povrat novca valja:

• angažirati ovlaštenog inženjera koji će načiniti elaborat popravka
• angažirati izvođača radova
• angažirati ovlaštenoga građevinskog inženjera, odnosno ovlaštenog inženjera strojarstva (bojler, plinske instalacije)
• čuvati originalne račune.

Zahtjev ispunjen na OBRASCU 5 predaje vlasnik, suvlasnik, predstavnik suvlasnika, odnosno upravitelj višestambene ili poslovne zgrade.
Zahtjev se predaje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu, Ul. Republike Austrije 20:

• osobno u pisarnici
• poštom
ili u izmještenim uredima Ministarstva:
Sisak,: Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1;
Petrinja: Trg Matice hrvatske 18;
Glina: Trg bana Josipa Jelačića 2;
Hrvatska Kostajnica: Ulica Vladimira Nazora 17;
Lekenik: Zagrebačka ulica 77A
pomoću aplikacije e-Obnova u sustavu e-Građani.

Rok za predaju zahtjeva je 31. prosinca 2021. godine.

Istovremeno, Ministarstvo je do 21. svibnja 2021. godine zaprimilo 10.843 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijske obveze vlasnika. Izdano je 259 odluka o obnovi te će se ovaj broj iz dana u dan sve više povećavati, stoga iz Ministarstva pozivaju sve građane, koji to dosad još nisu, da što prije podnesu zahtjev za obnovom kako bi se mogli početi rješavati.

izvor: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

najčitanije