Vrhunac gripe očekuje se u veljači

mradenovic

261020211635210315.jpeg

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je, zaključno s 19. siječnja 2020. godine, službeno registrirano ukupno 2910 oboljelih od gripe, od kojih je 973 prijavljeno tijekom 3. tjedna 2020. godine.

”Bez obzira što je ove godine virus gripe izoliran dva tjedna ranije nego prethodne godine. Polovicom studenog smo već imali laboratorijski potvrđene slučajeve gripe, ove godine gripa još nije uzela maha, ni u Hrvatskoj, a ni na području Sisačko-moslavačke županije. Imamo nešto više od 100 oboljelih, a lani smo u tom istom razdoblju imali više od 400 oboljelih”, napomenula je voditeljica Službe za epidemiologiju dr.Sonja Pajtlar.

Građani su prepoznali važnost cijepljenja protiv gripe. Stoga je ove godine prvi je put nabavljeno četverovalentno cjepivo koje jamči veću zaštitu od virusa. Županijski Zavod za javno zdravstvo osigurao je 18 000 doza cjepiva, što je u odnosu na prošlogodišnjih 12 tisuća doza povećanje za 50%.

Sezona gripe obično traje 3 do 4 mjeseca, tako da vrhunac epidemije epidemiolozi očekuju u veljači. ”Ove godine imali smo i dva smrtna slučaja i to radi komplikacija koje su nastale kao posljedica gripe od strane dišnog sustava. Imali su svoju osnovnu bolest koja se gripom samo zakomplicirala te dovela do smrtnog ishoda”, dodaje dr.Pajtlar.

Gripa se mora preležati. Ako ne trebate pomoć liječnika, ostanite doma, jer čekanjem u ambulantama virus možete proširiti dalje. Potrebno je piti dovoljno tekućine kako biste smanjili tjelesnu temperaturu. U slučaju oboljenja, prekrijte lice dok kišete ili kašljete. Iskorištene maramice odmah bacite u koš za smeće s poklopcem. Učestalo perite ruke tekućom vodom i sapunom. Smanjite kontakte s drugim ljudima, kako ne biste širili virus.

najčitanije