Vrdoljak: 'Do 2020. godine bi mogli imati 80 tisuća novozaposlenih'

st

261020211635279809.jpeg

[pro_ad_display_adzone id=”10155″]

Industija mora biti potpuno apolitička institucija, i to je jedini način da zadržimo mlade u Hrvatskoj i da budemo regionalni lider, što smo uvijek i bili, rekao je ministar Ivan Vrdoljak prilikom današnjeg posjeta Sisku. Ministarstvo gospodarstva u svom najjačem sastavu prisustvovalo je otvorenju županijskog info dana u Županijskoj komori gdje je predstavljen Operativni plan provedbe Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014. – 2020., zatim, prijedlozi Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske 2014. – 2020., te mogućnosti financiranja iz ESI fondova za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije.

‘Na ovim prezentacijama želimo informirati realni sektor da je krenula implementacija industrijske politike. Na raspolaganju su nam hrvatska proračunska sredstva, ali pred nama je i nešto više od 300 milijuna eura ESI fondova’, rekao je ministar Vrdoljak. Potrebno je, kaže, donijeti strateške dokumente i realizirati ih. U tom bi slučaju, napominje, sukladno strategiji, do 2020. godine imali 80 tisuća novozaposlenih. Dodao je da se tradicionalna industrija, po kojoj je Sisak i poznat, može održati samo uz primjenu novih znanja, inovacija i kreativnosti.

‘Tradicionalna industrija će gubiti sve bitke bez ulaganju u nove proizvode i znanje ljudi. Ideja ove pametne specijalizacije je povezivanje tradicionalne industrije sa sektorima koji donose razvoj, kako bi se podigla njihova konkurentnost na europskom tržištu’, rekao je ministar Vrdoljak, dodavši kako se mora ulagati u stare pogone kao što su Rafinerija i Petrokemija, te da je nužno nastaviti proizvodnju domaće nafte i plina.

‘Ako budemo ovisili o onima s kojima se borimo na tržištu, možemo očekivati da će oni uvijek svoju cijenu energenata učiniti jeftinijom nego što nama daju ako mi uvozimo, i samim time nas ubiti. Ako nemamo domaću proizvodnju nafte i plina onda neće postojati niti Rafinerija nafte Sisak, niti rafinerija nafte Rijeka, niti Petrokemija Kutina, niti bilo koja druga energetski intenzivna industrija’, zaključio je Vrdoljak.

Upravo je cilj županijskog info dana bio predstaviti zainteresiranim poslovnim subjektima mogućnosti korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova za istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije i regionalnih potpora u okviru Operativnog plana provedbe Industrijske strategije Republike Hrvatske 2014.-2020.

Župan Ivo Žinić slaže se kako industrija, koja je danas na koljenima, ima razne potencijale, ali i veliki broj stručnjaka koji mogu pridonijeti rastu konkurentnosti.

‘Ostala je određena infrastruktura koja se može iskoristiti. Mi kao županija računamo da je ovo jedan korak u oživljavanju industrijske proizvodnje jer kroz investicijske fondove ima puno mogućnosti’, zaključio je župan.

najčitanije