Vozit će i nerentabilne autobusne linije!

nn

Problem prometne izoliranosti problem je s kojim se veći broj stanovnika Sisačko-moslavačke županije mjesecima borio, jer su autoprijevoznici ukinuli više nerentabilnih autobusnih linija. No, zahvaljujući Sporazumu o sufinanciranju javnog autobusnog prijevoza, stanovnici općina Hrvatske Dubice, Lekenika i Martinske Vesi jedno vrijeme neće morati razmišljati o nepostojećim ili rijetkim autobusnim linijama koje ove općine povezuju s glavnim gradom županije, Siskom.

Rezultat je to potpore koju su upravo ove općine ostvarile odazivanjem na javni poziv Sisačko-moslavačke županije o sufinanciranju autobusnog linijskog prijevoza na području županije. Javni poziv bio je otvoren od 1. do 8. srpnja, a pravo na potporu određenih autobusnih linija, općine Hrvatska Dubica i Lekenik ostvarile su do kraja godine, dok će autobusna linija Općine Martinska Ves biti sufinancirana do 31. kolovoza, jer je to razdoblje kada je zbog školskih praznika ukinuta.

“Ovo je samo jedna mjera da spriječimo situaciju da nema nikakvog prijevoza s tih područja. Ovdje se radi o sufinanciranju nerentabilnih linija, dakle to su linije koje autobusni prijevoznici ne mogu samostalno pokriti. Zato smo morali uskočiti kako bi spriječili još veći egzodus s tih područja. To su stvarno područja koja su ruralna, koja nemaju potrebne sadržaje kao neka druga i ako nećemo ovakvim mjerama pomoći mi kao Županija zajedno s našim općinama, onda ćemo imati još veći problem”, rekao je župan Sisačko-moslavačke županije prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju nerentabilnih linija.

Što se tiče brojki, autobusna linija Sisak – Sunja – Hrvatska Dubica sufinanacirana je od strane Županije u iznosu od 90 tisuća kuna, linija Sisak – Stari Farkašić 40 tisuća, a linija od Siska preko Martinske Vesi do Desnog Dubrovčaka u iznosu od 30 tisuća kuna.
Što se pak tiče općina, Hrvatska Dubica, u dogovoru s Općinom Sunja, sufinancira autobusnu liniju s oko 40 tisuća kuna, Općina Lekenik izdvojit će oko 20 tisuća kuna, a Općina Martinska Ves oko 15 tisuća kuna.

Ovim je Sporazumom riješen niz životnih potreba stanovnika tih udaljenih i prometno izoliranih naselja u smislu dostupnosti najbitnijih institucija koje djeluju na području Sisačko-moslavačke županije, poput zdravstvenih ustanova ili pak srednjih škola, no mjesta za napredak još uvijek dakako ima.

Tako je neriješen ostao problem prometnog povezivanja središta županije s najudaljenijom općinom Dvor, za što je godišnje potrebno 800 tisuća kuna subvencija, jer je to prevelik iznos i za Općinu i za Županiju, pojasnio je župan Ivo Žinić.

najčitanije