Vojarna u Lađarskoj od danas u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije

imp

Vojarna u Lađarskoj koja datira još iz vremena Austrougarske od danas je u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije. Zgrada koja do danas nije mijenjala svoju namjenu za nekoliko godina bi trebala postati znanstveno-kulturno-obrazovni centar.
U vlasništvo Županije predao ju je potpisujući ugovor ministar državne imovine Goran Marić. „Današnji dan je povijesni dan za Sisačko-moslavačku županiju jer jedan prostor koji je desetljećima predstavljao prostor pustoši ovim činom pretvarate u prostor života koji će služiti obrazovanju mladih. A gdje su mladi tamo je i budućnost. Ja samo preporučam da uz obrazovanje koje je najvažniji životni čimbenik koji prati mlade, ne zaboravite praktični dio nastave jer toga često u Hrvatskoj nedostaje.“, rekao je Marić.
Vrijednost Domobranske vojarne danas je 4 850 000 kuna, a adaptacija prostora površine gotovo 10 000 m2 započet će vrlo brzo. Nakon adaptacije u njoj će biti prostori za potrebe Metalurškog fakulteta u Sisku (projekt SIMET budući centar ljevarstva), Tehničke škole Sisak, Gaming industrije, Učiteljskog fakulteta iz Petrinje. U zgradi bivše vojarne predviđeni su prostori studentskog centra s organiziranom prehranom kao i prostori za razmjenu studenata. U budućnosti će se prema potrebi objekt koristiti kao studentski kampus.
U tijeku je izrada glavnog projekta vrijednog 1,5 milijun kuna nakon čijeg završetka županijske vlasti planiraju projekt iduće godine konkurirati za sredstva iz fondova EU. Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 70 do 100 milijuna kuna.
Vojarnu u Lađarskoj prema projktu zagrebačkog graditelja Kune Weidmanna, 1880. godine gradio je sisački graditelj Andrija Colussi.

foto – sisak.info

najčitanije