Vodostaji Une i Save u porastu

imp

Ministar Banožić S Pripadnicima Hv A Koji Pomažu Stanovnicima Poplavljenog Područja Kod Nove Drenčine

U protekla 24 sata pale su znatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske. S obzirom na izuzetno velike i intenzivne oborine te kako je tlo od prethodnih kiša već bilo zasićeno vodom, došlo je do porasta rijeka.

 

Nove prognoze od jutros pokazuju na mogućnost pojave velikih vodnih valova rijeka Save, Kupe i Une u narednim danima, kažu u Hrvatskim vodama dodajući da se očekuju vrlo visoki vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito rijeke Une na kostajničkom području. Maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju se tijekom srijede 17.5.2023. na razini sličnoj kao u prosincu 2022. godine.

 

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od jučer su otvorene ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

 

Raste vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici. U šest sati izmjerena su 434 centimetra. Podigne li se razina vode za dodatnih 16 centimetara bit će proglašeno izvanredno stanje.
Raste vodostaj Save kod Jasenovca. Trenutno je na 788 centimetara. Sava ne može prihvatiti svu vodu Une, pa se očekuje daljnji porast vodostaja.

 

Na terenu se trenutno nalazi oko 150 pripadnika Hrvatske vojske s pripadajućim materijalnim sredstvima, i to na području Nove Drenčine oko 100 pripadnika te na području Hrvatske Kostajnice 50 pripadnika Hrvatske vojske.

 

Zbog veće količine vode na kolniku zatvorene su dionice Žažina – Mala Gorica kao i Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Hrvatska Kostajnica).

 

 

Foto – MORH/ f. Klen

najčitanije