Vodostaj Une u porastu – na području Hrvatske Kostajnice na snazi izvanredne mjere obrane od poplava

imp

Una Vodostaj 2

U protekla 24 sata na području Banovine palo je dodatnih 20-30 mm kiše (Sisak 29 mm, Hrvatska Kostajnica 16 mm). Ove dodatne količine kišnih oborina utjecale su na porast manjih, ali i većih bujičnih vodotokova na području Sisačko-moslavačke županije (Kupa, Glina, Sunja). Za rijeku Sunju nakratko su tijekom noći proglašene i izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaji rijeke Gline i Kupe ipak nisu dostigli razine za proglašavanje mjera obrane od poplave, izvijestili su iz Hrvatskih voda.

 

 

Una Vodostaj 4

 

Vodostaji rijeke Une u porastu su od jučer ujutro. U posljednja 24 sata porasli su za gotovo 2,5 metara. Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 17 sati iznosio je +390 cm i dalje je u laganom porastu, dok se vrhunac vodnog vala rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuje danas u poslijepodnevnim satima na razini od +400 cm. Od jutros, od 5 sati ujutro na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

 

Una Vodostaj 3

 

Iz Hrvatskih voda podsjećaju kako je u studenom prošle godine dovršen sustav zaštite grada Hrvatske Kostajnice od velikih voda rijeke Une ukupne dužine 1.521,83 metra od čega je 540 metara montažno demontažnih barijera na dionici uz zaštićenu povijesnu jezgru grada.

 

Una Vodostaj 1

 

Inače, ovo je prvi put da se ovakav tip protupoplavnog montažno-demontažnog sustava koristi na području Hrvatske te će se pokazati u kojoj mjeri je doista efikasan i je li primjenjiv i za neke druge lokacije u Hrvatskoj, navode u svom izvješću Hrvatske vode.

 

 

Foto – Hrvatske vode

najčitanije